Plzeňská firma uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy

Firma WorkPress Aviation uspěla ve sporu s finančním úřadem (zdroj: ČT24)

Plzeňská firma WorkPress Aviation vyrábějící letecké komponenty po čtyřech letech uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy. Podle Generálního finančního ředitelství má usnesení podřízeného orgánu řadu rozporů a případem se musí zabývat znovu. Společnost říká, že se kvůli postupu úředníků ocitla v problémech.

WorkPress Aviation vyrábí a kompletuje díly pro Airbus i Boeing. Finanční úřad firmu vyšetřuje kvůli údajným fiktivním fakturám už sedmým rokem a před čtyřmi lety na ni uvalil zajišťovací příkazy. „Způsobilo nám to obrovskou škodu, protože firma se přestala rozvíjet, naopak tam byl ještě propad,“ konstatuje jednatel firmy Jičí Heckel.

Teď se společnosti zastalo Generální finanční ředitelství. „V dalším řízení je pak nezbytné… odstranit veškeré rozpory a provést nové vyhodnocení,“ uvedlo. Celá kauza se tak teď vrátila podle jednatele firmy zpět na finanční úřad. Kdy ale úředníci rozhodnou, není jasné. Kauzu odmítají od počátku komentovat. „Finanční správa v tomto případě není zbavena mlčenlivosti,“ sdělila mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

Na základě trestního oznámení finančního úřadu původně začala policie stíhat zástupce firmy kvůli krácení daní. Žalobci ale obvinění zrušili s tím, že se žádný trestný čin nestal. „Některá tvrzení stěžovatele (finančního úřadu) jsou také vzájemně rozporná s nepřesnou či neúplnou interpretací obsahu důkazů,“ zní usnesení Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Zakleknutí finančního úřadu snižuje důvěryhodnost naší společnosti zejména u bank,“ zdůraznil projektový manažer firmy Roman Hlavnička.

Na nadužívaní zajišťovacích příkazů upozorňovaly i další firmy

Na problematiku nadužívaní zajišťovacích příkazů upozorňovaly i další firmy v Česku a postup kritizoval taky Nejvyšší správní soud. Jedna z úřednic uvedla, že finanční úřad firmám zabavoval majetek jen proto, aby splnil neoficiální kvótu. „Dostanete nařízeno, že se musí vydávat zajišťovací příkazy, protože se podle toho hodnotí finanční úřad,“ natočily Seznam Zprávy skrytou kamerou vyjádření vedoucí vymáhacího oddělení finanční správy ve Valašském Meziříčí Taťány Zmydlené.

„Paní generální ředitelka tam nařídila komplexní dohlídku a byly z toho vyvozeny personální důsledky, byla zahájena příslušná kárná řízení,“ uvedla ke kauze ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zajišťovací příkazy mohou finanční úřady podle legislativy využívat od roku 2010. Nejvíce je uplatňovaly v letech 2014-2018.