Evropská centrální banka zruší omezení pro výplatu dividend bankami

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla, že od začátku října zruší omezení pro výplatu dividend a zpětné odkupy akcií v bankovním sektoru. Ukončí tak krizové opatření, kterým v době pandemie covidu-19 tlačí banky v eurozóně k tomu, aby si držely kapitál, píše agentura Reuters.

„ECB se rozhodla, že po konci září 2021 neprodlouží své doporučení, aby všechny banky omezovaly své dividendy,“ uvedla centrální banka v prohlášení. Upozornila, že nejnovější makroekonomické prognózy potvrzují hospodářské oživení a ukazují pokles nejistoty.

Dodala nicméně, že banky by při rozhodování o dividendách a zpětných odkupech akcií měly zůstat opatrné a neměly by podceňovat hrozbu dalších ztrát.

ECB loni v březnu vyzvala banky v eurozóně, aby nevyplácely žádné dividendy a neprováděly zpětné odkupy svých akcií, a zvýšily tak svou schopnost absorbovat ztráty a poskytovat úvěry v době koronavirové krize.

V prosinci pak svůj požadavek upravila a vyzvala banky, aby v prvních třech čtvrtletích letošního roku na dividendy a zpětné odkupy nevynaložily více než patnáct procent zisků z předchozích dvou let.

Deset největších bank v eurozóně již podle výpočtů agentury Bloomberg nahromadilo nadbytečný kapitál v objemu přes dvaadvacet miliard eur (565 miliard korun), který hodlají rozdělit mezi své akcionáře.