Část české ekonomiky se v prvním čtvrtletí začala zotavovat, ukazuje analýza statistického úřadu

V letošním prvním čtvrtletí se již část české ekonomiky, především průmysl a na něj navázaný zahraniční obchod, začala zotavovat po pandemii koronaviru. Důvodem bylo, že tyto oblasti fungovaly bez omezení, což umožnilo jejich postupný návrat k předkrizové úrovni. Naopak část obchodu a služeb byla stále zasažena vládními opatřeními. Vyplývá to z analýzy české ekonomiky v prvním čtvrtletí, o které informoval předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Celkově česká ekonomika mezičtvrtletně i meziročně v prvním čtvrtletí vykázala pokles, přičemž ve většině zemí EU hrubý domácí produkt (HDP) stále zaostával za úrovní loňského prvního čtvrtletí. Z okolních zemí hospodářství mezičtvrtletně kleslo v Německu, Slovensku a Rakousku. 

Konkrétně česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 2,1 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta. Hrubý domácí produkt v EU se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 1,2 procenta, mezičtvrtletně o 0,1 procenta.

„Evropská ekonomika ale není příliš homogenní. Byly země, které výrazně rostly, některé okolní země měly podobně jako poklesy meziroční i mezičtvrtletní. Ty důvody jsou různé, hraje v tom roli struktura ekonomiky,“ uvedl Rojíček. Meziroční i mezičtvrtletní růst hospodářství například zaznamenalo Irsko nebo Estonsko.

„K poklesu české ekonomiky stále přispíval výpadek spotřeby domácností, který souvisel s uzavřenými obchody a omezenými službami. V nejistém prostředí byly slabé také investice,“ uvedl Rojíček.

Průmysl podpořila výroba aut

Obnovený růst v průmyslu podle něj z velké části podpořila exportně zaměřená odvětví, především výroba motorových vozidel. Ta přitom loni v březnu vykázala výrazné ztráty kvůli pozastavení výroby.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se zbožím v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 26,5 miliardy korun a obchod s motorovými vozidly k tomu přispěl z více než poloviny, uvedli statistici.

Zaměstnanost byla v prvním čtvrtletí meziročně nižší o 1,6 procenta. Podle analýzy k tomu nejvíce přispěly obory, jako je obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Obecná míra nezaměstnanosti pak letos v dubnu činila 3,4 procenta, což bylo podle statistiků nejvíce za poslední čtyři roky.

„Nezaměstnanost žen vzrostla meziročně dvakrát více než u mužů. Větší ztráty pracovních míst v oblastech souvisejících s cestovním ruchem a volnočasovými aktivitami a snížení nabídky flexibilních pracovních úvazků také oslabily pozici mladých na pracovním trhu,“ uvedl Rojíček.