Průměrná sazba hypoték v dubnu opět stoupla. Podle analytiků brzy přesáhne hranici dvou procent

Události: Hypotéky zdražují (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 1,98 procenta z březnových 1,94 procenta. Sazba stoupla podruhé v řadě, předtím jedenáct měsíců v řadě klesala. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Banky sjednaly hypotéky za 39,2 miliardy korun, a duben se tak stal po březnu nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu. Nejdražší byly hypotéky v poslední době na začátku roku 2019. Tehdy se pohybovaly úroky kolem tří procent. Naopak nejvýhodnější bylo uzavřít smlouvu na začátku letoška.

Aktuální navýšení se může zdát nevýznamné, ale hlavní poradce České bankovní asociace (ČBA) Vladimír Staňura upozornil, že u průměrné hypotéky to znamená nárůst splátek o 1300 korun ročně. „Především to ale potvrzuje už delší dobu avizovanou změnu trendu, kdy po mnoha měsících poklesu trh dosáhl svého dna a nabral směr nahoru,“ konstatuje v souladu s dalšími analytiky.

Růst v následujícícm období očekává například i hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. „Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla, ale hranici dvou procent zatím nepřekročila,“ uvedl. Banky podle něj nadále ale sazby zvyšují, takže lze předpokládat, že rostoucí trend bude pokračovat.

 Vzhledem k inflaci a inflačním očekáváním a také ke stále se blížícímu zvedání sazeb ze strany České národní banky jde podle Staňury tak o dlouhodobou změnu. „Jinými slovy nás čeká období postupného růstu úrokových sazeb. Banky už se tak nějakou dobu chovají a úrokové sazby navyšují. To se zatím díky velké setrvačnosti u Hypoindexu projevilo nepatrně. Ale neodvratně,“ dodal.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Sazby v bankách už se přiblížily 2,5 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték totiž sice podle očekávání pokračuje v růstu, zatím ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Ty se během dubna přiblížily 2,5 procenta. Důvodem je především právě zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. 

„Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ doplnil Sýkora.

V dubnu banky sjednaly téměř o dva tisíce hypoték méně než v březnu, bylo jich přes 12 400. Objem klesl o 5,543 miliardy korun. Přesto letošní čtvrtý měsíc dosáhl více než dvojnásobného objemu „běžnéh“ hypotečního měsíce. Dubnový pokles je podle Sýkory ale už počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů.

Podle ředitele hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha je ale také možné, že banky prostě nebyly schopné více hypoték zpracovat. Podle něj jsou nynější nabídkové sazby o 0,3 až 0,4 bodu vyšší, než je tomu podle Hypoindexu.

„To, že se průměrná sazba prakticky nezměnila, je jen odrazem delší lhůty zpracování v bankách a dodržování garancí ještě z počátku roku,“ podotkl.

Z čísel Hypoindexu nelze zatím vyčíst, jaký objem ze zmíněných 39,2 miliardy korun činilo refinancování. „To totiž v poslední době představuje větší a větší podíl na objemu prodaných hypoték a nárůsty refinancování jsou ještě dramatičtější než nárůsty nových obchodů,“ podotkl Staňura. 

V březnu byl objem refinancování podle statistik ČNB ve výši 11,1 miliardy korun. „Myslím si, že duben ukáže podobný objem. Statistika ČNB za duben bude k dispozici ale až na konci května,“ doplnil.

Zdražování bude pokračovat

Duben nebude posledním měsícem zdražování,  souhlasí také analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Trend se i podle něj obrátil, většina bank hlásí již sazby u pětiletých fixací přes dvě procenta, u desetiletých kolem 2,5 procenta.

Zpomalení by pak mělo nastat zase až v momentě, kdy zájemci o hypotéku usoudí, že úrokové sazby už stouply příliš, a jejich zájem oslabí. Tohle zatím stále ale podle analytiků nehrozí. Realitní makléři totiž hlásí, že zájem o nemovitosti trvá.

„Zdá se, že ani předražené byty v Praze a ve velkých městech neodrazují lidi od nákupu. Na průměrný 70metrový byt je v Praze zapotřebí vynaložit 14násobek průměrné mzdy. To dělá Prahu jedním z nejdražších měst v Evropě, a přesto hon na nemovitosti a na hypotéky pokračuje. Zlom tedy nejspíš nastane, až se život vrátí do normálních kolejí a lidé začnou vedle bydlení řešit i jiné ,obyčejné' věci jako cestování, nákupy, setkávání v restauracích. A to nastane v létě,“ dodal Staňura.

Zatím ale realitní trh zažívá stále historicky nejrušnější měsíce. Například v Praze, jak plyne ze společné analýzy trhu Trigemy, Skansky a Central Group, počet prodaných bytů za letošní první čtvrtletí překonal dosavadní rekordy a prodalo se o 61,5 procenta více než v loňském prvním kvartále.

„Pomáhají tomu nejen nebývalé výhodné hypotéky, ale i snaha chránit vlastní úspory před inflací,“ dodala výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.