Volkswagen chce za dieselgate odškodné po exšéfovi koncernu a řediteli Audi

Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli dceřinné automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to uvedl po zasedání dozorčí rady. Po rozsáhlém vyšetřování došla firma k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila.

Jak velkou finanční částku bude koncern po bývalých šéfech požadovat, zatím neuvedl. Vyšetřování si kladlo za cíl zjistit, zda Winterkorn a Stadler mají na svědomí nedostatky v řízení a kontrole, které vyšly najevo po vypuknutí dieselové aféry v září 2015.

Volkswagen tehdy v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že nainstaloval asi do jedenácti milionů naftových aut po celém světě software, který umožňoval manipulovat s testy.

Skandál s měřením emisí vyvolal globální odpor vůči naftovým vozům a Volkswagen už na pokutách, různých vyrovnáních a dalších nákladech kvůli soudním sporům zaplatil desítky miliard eur.

Winterkorn i Stadler u soudu

Winterkorn z postu šéfa Volkswagenu krátce po vypuknutí skandálu odstoupil. Zdůraznil ale, že si není vědom žádných pochybení. Kvůli aféře stane i před soudem v Braunschweigu, který by měl případ začít projednávat v polovině září.

Vedle Wintekorna soud přezkoumá i roli dalších čtyř vrcholných manažerů, z nichž někteří už firmu opustili. Stadler se už ze spoluviny na manipulacích výfukových testů zodpovídá před mnichovským zemským soudem.