Pohonné hmoty dál zdražují, benzin se v průměru vyhoupl nad 31 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, cena benzinu stoupla nad 31 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,17 koruny, před týdnem byl o 38 haléřů levnější. Nafta zdražila od minulé středy o 26 haléřů na 29,48 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Ceny pohonných hmot v Česku rostou přibližně od poloviny ledna. V týdnu od 10. do 17. ledna zdražil benzin nejvýrazněji za posledních nejméně deset let, a to o 81 haléřů. Od poloviny ledna stoupla průměrná cena benzinu o více tři koruny a nafta je dražší o více než dvě koruny.

Podle analytiků se růst cen chýlí zřejmě ke konci, začaly totiž klesat světové ceny ropy. Tento trend se ale u čerpacích stanic v Česku promítne později, uvedli.

Analytik společnosti Purple Trading Štěpán Hájek uvedl, že dobrou zprávou do dalších týdnů může být fakt, že cena severomořské ropy Brent od svého vrcholu na začátku března klesla o více než osm procent, což by se i podle něho mělo začít se zpožděním zhruba tří týdnů propisovat do cen pohonných hmot v Česku.

„Čerpací stanice však budou chtít udržet kvůli aktuálně nižší poptávce vyšší marže, a proto nemůžeme čekat stejné procentuální zlevnění jako u cen ropy na světových trzích. Nejhorším scénářem by tak mělo být zpomalení tempa aktuálního růstu cen,“ uvedl.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda doplnil, že vliv na další vývoj cen benzinu a nafty v Česku může mít také obří nákladní loď, která v úterý zablokovala Suezský průplav v Egyptě, když najela na jihu průplavu na mělčinu. Po několika hodinách byla sice uvolněna a už neblokuje vodní trasu napříč, podle Kovandy ale kvůli blokaci průplavu, kterým putuje dvanáct procent globálního obchodu, ve středu ropa zdražila o zhruba pět procent. Ve čtvrtek svůj cenový růst koriguje.

V meziročním srovnání je benzin o 2,16 koruny na litr dražší, za naftu motoristé před rokem platili o 0,73 koruny na litr méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 30,86 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 29,09 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 31,58 koruny. Nafta se tam tankuje za 30,15 koruny za litr.