Evropská banka pro obnovu a rozvoj bude znovu investovat do Česka. Po 13 letech

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) bude po třináctileté pauze opět investovat v České republice. Na středečním zasedání o tom rozhodla správní rada banky, která tak vyhověla žádosti české vlády. Banka se znovu zapojí do investičních projektů, aby pomohla zmírnit dopady pandemie na ekonomiku. Zaměří se přitom na soukromý sektor.

„EBRD se zapojí pouze na přechodnou dobu, maximálně na pět let. Její přítomnost bude ve svém rozsahu omezená,“ sdělila banka. „Doplníme podporu, kterou poskytuje Evropská investiční banka (EIB) spolu s Evropskou unií.“

V současné době Evropská banka pro obnovu a rozvoj soustředí veškerou svou činnost na pomoc zemím zasaženým pandemií. Na roky 2020 a 2021 si na tyto účely vyhradila 21 miliard eur (přes 550 miliard korun) a důraz chce klást na podporu reálné ekonomiky a rozvoj infrastruktury. Česká republika patří v Evropě k zemím, které jsou pandemií zasaženy nejvíce.

Přesnou částku, kterou by banka mohla v České republice investovat, správní rada neschvaluje. Záleží to vždy na konkrétních projektech a na situaci na trhu.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj vznikla v roce 1991 s cílem pomoci zemím bývalého východního bloku s transformací na tržní hospodářství. Později svou působnost rozšířila do zemí Blízkého východu a Střední Asie. Česká republika patří k zakládajícím členům EBRD.

Banka v Česku přestala investovat koncem roku 2007, kdy země požádala o takzvanou graduaci, aby už další peníze od Evropské banky pro obnovu a rozvoj nedostávala. V tomto směru je Česká republika jedinou zemí EBRD. Česko ale zůstalo jejím akcionářem a banka má v zemi stále i své investiční portfolio.

Od roku 1991 banka investovala více než 145 miliard eur (3,8 bilionu korun) do více než 5700 projektů. Investice EBRD v České republice dosáhly 1,2 miliardy eur (31,5 miliardy korun) a směřovaly do 109 projektů, jejichž celková hodnota přesahuje 5,2 miliardy eur.

Česká vláda schválila žádost o obnou investic Evropské banky pro obnovu a rozvoj prvního března. Další postup ve vztahu k České republice banka posoudí za tři roky.