Energetické štítky na spotřebičích jako pračka či lednice se mění. Nejvyšší třídou je A bez plusek

Od pondělí se mění energetické štítky na některých domácích spotřebičích, jako jsou třeba pračky nebo televize. Revize značení přišla po více než deseti letech, a to kvůli větší přehlednosti pro spotřebitele. Energetická náročnost domácí elektroniky se také bude posuzovat podle jiných parametrů.

Nové štítky přinášejí změnu hlavně v řazení energetických tříd. Zcela mizejí kategorie A+ a vyšší, nahrazuje je značení A až G. „Ty nejúspornější spotřebiče budou v kategorii B. To áčko se nechá volné pro případné nové spotřebiče, které budou ještě daleko efektivnější,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla.

Změna má přinést větší přehlednost. Spotřebitelé ale musejí počítat s tím, že výrobky budou mít na první pohled horší energetickou třídu. Do nižší kategorie zamíří i mnohé lednice. „Není to o tom, že by byla příliš náročná na spotřebu, je to pouze o tom, že se bude posuzovat ta spotřeba podle jiných norem,“ konstatuje vedoucí prodejny Datart Tomáš Křepelka.

Povinnost k přeštítkování je primárně na prodejcích

Lednice přitom spadají mezi energeticky náročnější spotřebiče. Úspora mezi jednotlivými třídami u nich může podle Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů dělat až 800 korun ročně. Kromě lednic se ale štítky mění také u mrazáků, praček včetně těch se sušičkami, myček, vinoték nebo televizí a monitorů. Od září pak i u světelných zdrojů.

„Povinnost k přeštítkování je primárně na prodejcích, a to jak na kamenných obchodech, tak při prodeji na webshopech,“ říká generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Applia CZ Radek Hacaperka.

Nové štítky nabízejí nové parametry. Třeba u praček se už neporovnává roční spotřeba, ale spotřeba podle předem stanoveného počtu pracích cyklů. Podle Křepelky zároveň přibyl i QR kód, který umožní i přístup do evropské databáze, kde spotřebitel dostane informace o výrobcích.

Prodejci pak na kompletní přeštítkování všech vybraných spotřebičů budou mít osmnáct dní.