Ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta. Oproti prosinci inflace klesla, analytici ale čekali víc

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, uvedl Český statistický úřad. Ceny zboží se zvedly o 1,9 procenta a služeb o 2,6 procenta. Oproti prosinci se inflace snížila, předchozí měsíc činila 2,3 procenta. Oproti loňskému lednu vzrostly především ceny alkoholu a tabáku, levnější jsou letos naopak poštovní služby a telekomunikace.

Alkohol a tabák byly letos v lednu o devět procent dražší než loni, o tři procenta zdražily domácí spotřebiče, přístroje a další vybavení a také výrobky a služby pro osobní péči. Zdražilo i nájemné – meziročně o 1,3 procenta – a svoz odpadu o 3,8 procenta. V obou případech byla inflace nižší než v prosinci, kdy například poplatky za popelnice rostly oproti předchozímu roku více než o 12 procent.

Část nákladů na bydlení se navíc v lednu meziročně snížila. „Ceny elektřiny přešly z prosincového růstu o 2,5 procenta v pokles o 1,4 procenta v lednu a ceny zemního plynu byly meziročně nižší o 4,7 procenta,“ upozornili statistici. Dražší bylo naopak vodné a stočné.

Kromě energií zlevnila v lednu také pošta a telekomunikace, a to o 1,2 procenta.

Podle analytiků je vývoj inflace v lednu překvapivý, čekali větší pokles. „Začátek každého kalendářního roku je obvykle spojen s vyšší nejistotou cenového vývoje. Specifikem letošního ledna byla navíc probíhající pandemie covidu-19 a restriktivní vládní omezení, což mohlo vytvářet určité komplikace při sběru dat. Nejvyšší překvapení se koncentrovalo u potravin,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I pro Petra Dufka z ČSOB je zdražení potravin překvapivé. „Na druhou stranu je však pravděpodobné, že nejde o začátek nového inflačního trendu, ale spíše o odeznívání dřívějších cenových akcí, takže jde spíš o jednorázový efekt,“ soudí.

V dalších měsících očekávají analytici inflaci kolem dvou procent. „Neměníme náš odhad, že inflace v letošním roce zpomalí blízko ke dvěma procentům,“ uvedl hlavního ekonom ING Jakub Seidler. Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského se ale inflace zřejmě blíží svému dnu. „Prostor pro další zlevňování se vyčerpává nejen v případě potravin, ale i energií,“ míní.

Statistici vyčíslili také loňský růst cen vyváženého zboží – činil 1,1 procenta. Naopak dovozní ceny v roce 2020 klesly o 1,1 procenta. „Ve vývozních i dovozních cenách rostly v minulém roce ceny potravin a ceny strojů a dopravních prostředků, zatímco ceny minerálních paliv a ceny ostatních surovin klesly,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.