Zvýšení přídavků na děti bude ve sněmovně čelit obtížím. Opozici hlavně vadí rozšíření okruhu příjemců

Přídavky na děti mohou vzrůst. Vládní návrh bude řešit sněmovna (zdroj: ČT24)

Kabinet zatím ve sněmovně nemá zajištěnou podporu pro svůj návrh na zvýšení přídavků na děti. Stranám vadí hlavně záměr rozšířit přídavky pro další desítky tisíc rodin. S růstem dávky o 26 procent naopak většina souhlasí. Plán na vyšší přídavky by vyšel na čtyři miliardy ročně.

Samoživitelka Libuše Samcová z Ostravy například vychovává dvě děti. Měsíčně dostává přídavky v celkové výši dvanáct set korun. Po rodičovské musí vyjít se zhruba pěti tisíci měsíčně. Největšími náklady rodiny jsou výdaje spojené s potravinami nebo s jízdným dětí do škol.

„Peníze se využijí na děti, nákup oblečení, dcerka třeba chodí do školky, takže na školné, na stravné,“ konstatuje Samcová.

Přídavky
Zdroj: ČT24

Pro ni i pro další desetitisíce rodin s nízkými příjmy vláda navrhla zvýšení základních měsíčních přídavků o 130 až 180 korun. Rodiny, v nichž aspoň jeden rodič pracuje, dostávají už dnes na každé dítě o tři stovky měsíčně víc. Tak to má zůstat i dál.

Přídavky
Zdroj: ČT24

„Je to jedno z nejlepších protikrizových opatření. Udělaly to také všechny okolní země, aby ochránily pracující rodiny s dětmi, které mohly přijít o příjmy kvůli koronaviru, před propadem životní úrovně,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Opozice kritizuje záměr rozšířit nárok na dávku pro další tisíce rodin

Vedle zvýšení přídavků navrhuje vláda i rozšíření nároku na dávku, a to u dalších zhruba 250 tisíc dětí. A právě to kritizuje většina opozičních stran. „Nepřijde mi to logické hlavně z toho důvodu, že na konci loňského roku jsme schválili zrušení superhrubé mzdy,“ vysvětluje místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS).

A také podle místopředsedkyně výboru Hany Aulické Jírovcové (KSČM) je zbytečné navyšovat okruh příjemců.

„Nemyslíme, že v situaci, kdy máme rekordní zadlužení a tento rok bude ještě velmi vysoké, bychom měli zvyšovat sociální dávky,“ míní dále předsedkyně TOP 09 a další místopředsedkyně výboru Markéta Pekarová Adamová.

Přídavky
Zdroj: ČT24

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo zvýšení přídavků na děti a rozšíření okruhu rodin, které na ně mají nárok, s platností od 1. dubna. Pro zrychlené schválení návrhu ale zatím nemá vyjednanou podporu.

„To je opravdu velká věc, a proto bychom rádi, aby k tomu přece jenom proběhla nějaká trošku větší debata,“ říká 1. místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně výboru Olga Richterová.

SPD by jako jediný z opozičních klubů menšinové vládě s rozšířením přídavků na více rodin pomohl, na vládním návrhu mu ale vadí návrh na růst dávky i pro ty, kteří nepracují. „My říkáme, že tyto peníze je potřeba přeskupit směrem k těm slušným a pracujícím lidem,“ vysvětluje šéf SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

V dolní komoře začnou poslanci návrh na štědřejší přídavky projednávat za dva týdny. Pokud návrh půjde do druhého a třetího čtení, budou o něm hlasovat v březnu. Případný kompromis na tom, kolik lidí má přídavky pobírat a v jaké výši, pak ještě posoudí senátoři.