Výroba továren v Číně v listopadu prudce rostla, těží zejména ze silného exportu

Produkce čínských továren v listopadu rostla nejprudším tempem za dvacet měsíců, protože poptávku podpořilo oživení spotřebitelských výdajů a postupné uvolňování opatření proti koronaviru u významných obchodních partnerů. Čínský statistický úřad oznámil, že průmyslová výroba se v listopadu meziročně zvýšila o sedm procent po nárůstu o 6,9 procenta v předchozím měsíci.

Čínská ekonomika zažívá mohutné oživení z útlumu, který začátkem roku způsobilo šíření koronaviru. Těží zejména ze silného exportu, který zajišťuje práci čínským továrnám, napsala agentura Reuters. Poptávku domácích spotřebitelů navíc v listopadu podpořil takzvaný den nezadaných, který je největší internetovou nákupní akcí na světě.

Maloobchodní tržby se v listopadu meziročně zvýšily o pět procent, jejich růst tak zrychlil z říjnových 4,3 procenta. Tržby z prodeje domácích spotřebičů stouply o více než pět procent, tržby z prodeje automobilů zhruba o 12 procent a tržby z prodeje komunikačních zařízení dokonce téměř o 44 procent.

„Čínská ekonomika v listopadu pokračovala ve zrychlování na všech frontách,“ uvedl analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics. Ekonomka Iris Pangová z firmy ING předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Číny se letos zvýší o 1,7 procenta a že v příštím roce hospodářský růst dosáhne sedmi procent.