Živnostníci mohou ve středu naposledy žádat o ošetřovné za říjen

Živnostníci mají poslední den k podání žádosti o ošetřovné za říjen. Příjem žádostí končí ve středu v 23:59. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohly o ošetřovné za říjen žádat od 9. října. Dotaci budou moci čerpat i za listopad. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo, by mělo další výzvy vyhlásit koncem týdne, příjem žádostí by měl být zahájen 14. prosince, sdělila mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Pro podání žádosti je třeba vyplnit elektronický formulář MPO. Žádost by zájemci o dotaci měli resortu posílat přednostně datovou schránkou, zaslání je možné i přes e-mail. Každý žadatel může odeslat jedinou žádost za stanovené období. Dotaci není možné kombinovat s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí.

MPO k 1. prosinci přijalo zhruba 16 tisíc žádostí. Podle předpokladů ministerstva by o ošetřovné za říjen mělo požádat maximálně 32 tisíc podnikatelů.

Živnostníkům byla schválena podpora 400 korun na den. Dotace se vztahuje na období od 14. října, kdy musely školy s výjimkou mateřských zavést výuku na dálku. Ošetřovné se nevyplácí za 29. a 30. října, kdy byly podzimní prázdniny. Za říjen tak mohou OSVČ dostat až 6400 korun. Proti jaru rodiče nemusejí dokládat potvrzení o uzavření školy nebo sociálního zařízení.

Nárok na ošetřovné budou mít živnostníci i za listopad. V souvislosti s postupným návratem žáků do škol MPO očekává, že ho bude chtít čerpat 25 tisíc OSVČ. Vláda na výplaty dotace schválila 400 milionů korun. Za říjen a listopad by mělo být podle MPO potřeba 479,2 milionu korun. Z předchozích výzev zbude asi 79,2 milionu korun. Původně se na program počítalo s alokací 250 milionů korun.

Při první vlně pandemie OSVČ dostávaly nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun. Ošetřovné mohly čerpat podle nových pravidel na děti do 13 let. Dotaci mohli živnostníci získat za březen až červen. Schváleno bylo 190 tisíc žádostí za 2,2 miliardy korun.

Za běžných okolností mají na ošetřovné nárok jen zaměstnanci, a to na děti do deseti let a na devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ji mohou pobírat až 16 dnů. Z nemocenského pojištění se poskytuje 60 procent základu výdělku. Prezident Miloš Zeman na konci října podepsal zákon, podle kterého bude zaměstnancům za období uzavření škol náležet 70 procent denního vyměřovacího základu, při plném úvazku nejméně 400 korun za den. V případě částečného úvazku se částka bude příslušně krátit.

Jako první zasedly zpět do lavic 18. listopadu děti z prvních a druhých tříd. Většina žáků základních škol se k prezenční výuce mohla vrátit 30. listopadu.