Apple se v USA dohodl na urovnání obvinění ze zpomalování iPhonů. Zaplatí 113 milionů dolarů

Americká společnost Apple se dohodla s 33 americkými státy a federálním okrskem hlavního města Washingtonu DC na urovnání obvinění, že zpomalovala své mobilní telefony iPhone, aby zamaskovala problémy s bateriemi a přiměla uživatele k nákupu nových přístrojů. V rámci urovnání Apple zaplatí 113 milionů dolarů (2,5 miliardy korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na oznámení státních úředníků.

Dohoda je oddělená od urovnání navrženého letos v březnu, podle kterého má Apple zaplatit majitelům iPhonů 500 milionů dolarů a vyhne se tak hromadné žalobě.

Apple v roce 2016 tiše aktualizoval software modelů iPhone 6, 7 a SE. Aktualizace způsobila, že baterie u starších telefonů ztrácely schopnost dodávat při plném výkonu procesoru potřebnou energii, což mohlo způsobit nechtěné vypnutí přístroje.

Státy tvrdily, že chování Applu bylo zavádějící a firma měla nahradit baterie nebo informovat zákazníky o problému. Problémy s výpadky napájení postihly podle žaloby miliony uživatelů.

Apple pochybení popíral. K nejnovějšímu urovnání se odmítl vyjádřit.

Dohodu, která zahrnuje také ustanovení o povinném zveřejňování informací o správě napájení iPhonů, poznámkách k aktualizaci softwaru a nastavení přístrojů, ještě musí schválit soud.