Švýcarské firmy si již nebudou moci odečítat úplatky z daní, oznámila vláda

Švýcarské podniky si již nebudou moci snižovat daňový základ o úplatky poskytnuté soukromým osobám. Oznámila to ve středu švýcarská vláda. Příslušná úprava daňových zákonů vstoupí v platnost začátkem roku 2022, napsala agentura Reuters.

Jako odečitatelnou položku již podle této úpravy nebude možné uplatňovat žádné náklady související s financováním kriminálních aktivit. Firmy si však ve výjimečných případech budou moci i nadále snižovat daňový základ o pokuty zaplacené v zahraničí.

Švýcarsko upozornilo, že jakmile změny vstoupí v platnost, vyhoví země doporučením mezinárodního Finančního akčního výboru, jehož úkolem je podporovat boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

Švýcarsko v uplynulých dvou desetiletích pouze váhavě zavádělo opatření proti korupci, včetně kriminalizace úplatků pro zahraniční veřejné činitele. V roce 2001 zakázalo firmám odečítat úplatky pro veřejné činitele z daňového základu.

Kroky proti uplácení soukromých osob zbrzdil odpor ze strany některých politických stran. Tyto úplatky jsou nyní postihnutelné pouze v případech, kdy narušují hospodářskou soutěž, napsala agentura Reuters.