Nezaměstnanost v USA klesla více, než analytici očekávali

Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 638 tisíc pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti klesla na 6,9 ze zářijových 7,9 procenta. V předběžné zprávě to v pátek oznámilo americké ministerstvo práce.

Ohlášené výsledky z trhu práce jsou výrazně lepší, než se čekalo. Nových pracovních míst ale vzniklo méně než v září a zaměstnavatelé přijali nejméně nových lidí za posledních pět měsíců. Na vině jsou podle ekonomů dobíhající opatření na podporu ekonomiky a nárůst nových případů onemocnění covidem-19.

Analytici předpokládali, že ekonomika vytvoří asi 550 tisíc míst a že míra nezaměstnanosti klesne na 7,7 procenta. V září vytvořila největší ekonomika světa asi 672 tisíc pracovních míst.

Zpráva ukazuje, že nový americký prezident, ať už jím bude stávající republikán Donald Trump, anebo kandidát Demokratické strany Joe Biden, se bude muset snažit, aby vyvedl ekonomiku z nejhlubší krize od 30. let minulého století.

Trh práce v USA stále zůstává hluboko pod předkrizovou úrovní. Před začátkem pandemie činila míra nezaměstnanosti jen 3,5 procenta. Nejvýše – přes 14 procent – a tím i nejvýše od druhé světové války se pak vyšplhala v dubnu. Situace na pracovním trhu zůstává kritická i kvůli další eskalaci koronavirové pandemie.