Americké akcie zažily nejhorší týden od března. Sráží je nejistota kolem pandemie a blížící se volby

Americké akcie zaznamenaly v tomto týdnu nejvýraznější týdenní pokles od letošního března, napsala agentura Reuters. Na trhu nyní panuje nejistota kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem a blížícím se prezidentským volbám ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek ztratil 0,59 procenta a uzavřel na 26 501,60 bodu. Za celý týden se propadl o 6,5 procenta.

Širší index S&P 500 ztratil v pátek 1,21 procenta na 3269,96 bodu a za týden klesl o 5,6 procenta.

Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil v pátek dokonce o 2,45 procenta na 10 911,59 bodu. Za týden pak přišel o 5,5 procenta.

Klesaly akcie Applu, Amazonu i Facebooku

Akcie technologické společnosti Apple v pátek oslabily o 5,6 procenta. Investoři tak reagovali na zprávu, že pokles čtvrtletních tržeb z prodeje jejích telefonů iPhone byl výraznější, než se předpokládalo.

Akcie internetového obchodu Amazon klesly o 5,5 procenta, protože firma předpověděla nárůst nákladů v souvislosti s pandemií covidu-19. Akcie provozovatele sociální sítě Facebook oslabily o 6,3 procenta, firma totiž varovala před obtížnějšími podmínkami v příštím roce.

Dolar v nejistých dobách sílí

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na čtyřtýdenní maximum vůči euru, americká měna těžila ze své pozice bezpečného útočiště v období nejistoty. Kolem pátečních 21:00 středoevropského času jednotná evropská měna ztrácela zhruba 0,2 procenta na 1,1650 dolaru, během dne přitom sestoupila až na 1,1640 dolaru za jedno euro. 

Euro se ve čtvrtek dostalo pod tlak poté, co šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová signalizovala možnost dalšího uvolnění měnové politiky v eurozóně. Ve čtvrtek ECB podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změny, o jejím nastavení bude znovu rozhodovat 10. prosince.