Banky už přijaly 400 tisíc žádostí o odklad splátek. Zhruba deset procent z nich odmítly

Banky k 16. říjnu přijaly už 403 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů, schválily jich zhruba 360 tisíc, vyplývá z nejnovějších dat České národní banky (ČNB). Počet podaných žádostí klesal v souvislosti s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, který je stanoven na 31. říjen. Informoval o tom hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Banky odmítly 10,5 procenta žádostí, a to zejména kvůli formálním nedostatkům žádostí, nebo proto, že byl klient k 26. březnu 2020 v prodlení se splácením delším než třicet dní.

Tento týden je posledním, kdy běží odklady splátek na základě zákonného moratoria na splátky. Od listopadu se tedy všichni, kdo o odklad splátek zažádali, vrátí ke svému běžnému splácení. Podle bank se do této chvíle vrátilo ke svému splácení 120 tisíc dlužníků, většinou těch, kteří měli odklad na čtvrt roku.

Banky: Potíže se splácením je třeba řešit včas

Banky minulý týden uvedly, že si jsou vědomy dopadů vládních opatření a stávající situace na některé své klienty, údajně budou v případě potřeby řešit problémy klientů individuálně. V každém případě je však podle nich nutné, aby klienti svou situaci s bankou řešili včas.

„Odklad splátek byl určitě významnou pomocí pro mnoho klientů, kteří přišli o práci nebo jim byla práce omezena. Až následující měsíce ale ukážou, jak se situaci klienti dokázali přizpůsobit a připravit se znovu na splácení,“ řekl analytik poradenské firmy 4fin David Krůta. Vzhledem k novým opatřením je podle něj otázkou, zda budou banky opět přistupovat k odkladu splátek a za jakých podmínek.

Odklad téměř pro všechny

O odklad mohli žádat dlužníci zasažení v souvislosti s koronavirem. Dlužník věřiteli skutečnost oznámil bez prokazování důvodu. Splátky bylo možné odložit u úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. U hypoték šlo splácení přerušit také u smluv sjednaných už před 26. březnem, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Moratorium se nevztahovalo na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry a operativní leasing. Splátky nebylo možné odložit ani u úvěrů, u kterých měl dlužník k 26. březnu zpoždění se splátkou delší než 30 dnů.

Vláda schválila možnost odkladu splácení úvěrů a hypoték 1. dubna. Přerušeno bylo splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem bylo pozastaveno splácení jistiny, úroky firmy platily dál. Pokud klient odložení splátky využil, délka splácení úvěru se adekvátně prodloužila o dobu, po kterou je splácení přerušeno. Za přerušení si banky neúčtovaly žádné poplatky.