Průmyslová výroba v EU v srpnu citelně zpomalila růst na jedno procento

Průmyslová výroba v Evropské unii v srpnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla o jedno procento, v zemích eurozóny pak o 0,7 procenta, oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Je to citelné zpomalení proti červenci, výsledek je ale zhruba v souladu s odhady analytiků. V České republice výroba v srpnu klesla podle Eurostatu o 0,9 procenta. Vliv mají stále dopady koronaviru.

Meziročně se výroba v eurozóně v srpnu snížila o 7,2 procenta, v celé Unii pak o 6,2 procenta. Česká republika registruje meziroční propad o 5,5 procenta.

Tempo růstu průmyslové výroby se v EU snižuje už od června. Po pandemickém šoku, kdy výroba v dubnu zaznamenala v EU po zpřesnění dat propad o rekordních 18,2 procenta, v květnu o 11,6 procenta vzrostla. Růst za červen už ale činil jen 9,6 procenta a za červenec 4,9 procenta.

Ze zemí, které už data za srpen nahlásily, se výroba nejvíce zvýšila v Portugalsku (+10,0 procenta), v Itálii (+7,7 procenta) a v Maďarsku a ve Švédsku (v obou případech +6,7 procenta). Nejvýraznější pokles pak registruje Irsko (-13,4 procenta), Estonsko (-2,1 procenta) a Lucembursko (-1,2 procenta).