Ekonomika zemí OECD ve druhém čtvrtletí rekordně klesla. Nejhůře si vedly Británie a Francie

Hrubý domácí produkt v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se v letošním druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize propadl oproti předchozím třem měsícům o rekordních 9,8 procenta. Uvedla to ve středu OECD na základě předběžných odhadů.

Pokles hrubého domácího produktu (HDP) ve druhém kvartálu podle zprávy prudce zrychlil z 1,8 procenta v letošním prvním čtvrtletí. Organizace rovněž upozornila, že hospodářský propad byl mnohem výraznější než v prvním čtvrtletí 2009, tedy na vrcholu globální finanční krize, kdy HDP klesl o 2,3 procenta.

Nejhůře si vedou Británie a Francie

OECD má v současnosti 37 členů včetně České republiky. Nejdramatičtější mezičtvrtletní propad v rámci sedmi předních ekonomik zaznamenala Velká Británie, a to o 20,4 procenta. Druhý nejhorší výsledek vykázala podle zprávy Francie (-13,8 procenta).  Naopak na druhé, méně zasažené, straně spektra byly Spojené státy (-9,5 procenta) a Japonsko (-7,8 procenta).

Eurozóna, tedy devatenáct zemí, kde se platí eurem, se propadla o 12,1 procenta. Tradičně o něco lépe dopadla Evropská unie, tedy 27 zemí, kde byl pokles o 11,7 procenta. Německo coby hlavní obchodní partner Česka „ztratilo“ 9,7 procenta. 

V meziročním srovnání se výkon členských zemí ve druhém čtvrtletí snížil o 10,9 procenta po poklesu o 0,9 procenta v prvním kvartálu.

OECD byla založena v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod, ale i potlačovat diskriminační praktiky.

Český statistický úřad koncem července v předběžném odhadu uvedl, že česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta. HDP se tak propadl nejvíce v historii samostatné České republiky.