Propad z nouzového stavu je překonán. Koruna je vůči euru a dolaru nejsilnější od března

Česká měna je nyní k oběma hlavním světovým měnám nejsilnější zhruba od poloviny března, kdy byl v Česku vyhlášen nouzový stav kvůli koronaviru. K pátečním 17:00 koruna zpevnila oproti předchozímu závěru k evropské společné měně o čtyři haléře na 26,22 koruny za euro a k americké měně o deset haléřů na 22,56 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

K dolaru byla koruna silnější než v pátek naposledy 9. března a k euru 12. března. Začátkem března se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem a 12. března vláda kvůli šíření nákazy vyhlásila nouzový stav.

Koruna po vyhlášení nouzového stavu k oběma světovým měnám během několika dní prudce oslabila, a to vůči euru asi o dvě koruny a k dolaru o více než tři koruny. Až přibližně od poloviny května, kdy vláda začala uvolňovat opatření proti šíření viru a kdy skončil nouzový stav, začala koruna zase vytrvale posilovat.

Koruně pomohl optimismus po dohodě lídrů EU

Jen za poslední zhruba dva týdny si česká měna k euru i dolaru výrazně polepšila. Vůči euru zpevnila přibližně o půl koruny, a k dolaru dokonce o korunu.

„Po celý týden (koruna) těžila z optimismu, který přinesla dohoda mezi lídry EU ohledně záchranného fondu,“ komentovala vývoj za poslední dny analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Prezidenti a předsedové vlád členských zemí Evropské unie schválili v noci na úterý 21. července po čtyřdenním jednání vznik fondu o objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) na oživení ekonomik zasažených koronavirovou krizí.