Zeman: Investoři by neměli uzavírat smlouvu s každým podvodníkem

Praha – Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) by měla podle prezidenta Miloše Zemana zpřísnit pravidla pro pojišťování zahraničních pohledávek českých investorů. „Když jsem se s těmito zamrzlými pohledávkami seznámil, tak jsem zjistil, že českým investorům, a teď to trochu přeženu, je to naprosto jedno,“ uvedl Zeman s tím, že investoři uzavírají smlouvy s kdekým a spoléhají pak na to, že jim peníze v případě krachu proplatí právě EGAP.

Miloš Zeman: EGAP by měl zásadně změnit pojišťovací strategii (zdroj: ČT24)

Prezident Zeman, který vystoupil na sněmu Hospodářské komory, upozornil na to, že spolupráce mezi politiky a podnikateli probíhá ve třech různých podobách. Jednak jsou to různé výjezdy do zemí s výrazným politickým vlivem, kde podnikatelé potřebují, aby jim dveře na tamní trh otevřel právě politik skrze svá jednání s představiteli země. Druhým způsobem je přilákat zahraniční investice a tím třetím, který není tak známý jako předchozí dva, je vystupování politika jako vymahače pohledávek.

V tomto kontextu Zeman uvedl dva příklady, kdy on sám jakožto hlava České republiky pomáhá s vymáháním pohledávek českých investorů. V jednom případě jde o zamrzlou pětimiliardovou pohledávku v ruské elektrárně a v tom druhém o tři pohledávky ve Vietnamu. Problém je podle prezidenta v tom, že českým investorům jsou tyto investice jedno, protože vědí, že když něco nevyjde, proplatí jim je EGAP.

  • Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že problematika podpory českých investorů v zahraničí není úplně jednoduchá. "Na jedné straně je zapotřebí stimulovat investory, aby exportovali, jak to dělají všechny vyspělé země typu Německa a Francie. Zároveň je třeba přemýšlet o tom, aby tam nebylo nepřiměřené riziko," sdělil ministr. Dodal, že o problematice bude se Zemanem diskutovat, prezident si ho pozval na Hrad.
Miloš Zeman na sněmu Hospodářské komory
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Zeman je toho názoru, že EGAP poskytuje pojištění na úvěry od České exportní banky poněkud bezmyšlenkovitě. „EGAP by měl zásadně změnit svoji pojišťovací strategii,“ navrhuje hlava státu s odkazem na to, jak špatně dopadly americké hypoteční banky, když poskytovaly pojištění ve 100procentní výši. Řešením by tak mohlo být nastavení určitého pojišťovacího limitu, které by vedlo nejen k opatrnějšímu pojišťování, ale také k větší motivaci českých investorů neuzavírat smlouvy s každým podvodníkem, uvedl Zeman.

"Bezhlavé pojišťování rozhodně neplatí v posledních více než dvou letech, kdy má pojišťovna nové vedení," reagovala mluvčí EGAP Hana Hikelová. Pro EGAP jsou podle ní hlavním klientem komerční banky, které poskytují exportní financování. "Navíc má EGAP od loňského ledna nové tvrdší všeobecné pojistné podmínky, příkaz o českém podílu a nově i smlouvu přímo s exportéry. Nyní probíhá intenzivní debata o nastavení pravidel spoluúčasti bank a exportérů. Zároveň ne pro všechny případy platí, že se exportéři či investoři o problémovou zakázku nestarají," dodala.

ČEB a EGAP
Zdroj: Milan Holakovský/ISIFA/Getty Images

Dlouhý: Vstup do podnikání je překážkový běh na dlouhou trať

Sněm Hospodářské komory měl dnes ale vedle Miloše Zemana i řadu dalších řečníků. Prezident komory Vladimír Dlouhý se obracel zejména na politiky, kteří by podle něj měli zajistit dlouhodobou ekonomickou prosperitu země podporou státního technického vzdělávání, snížením rozpočtového deficitu a daňového zatížení práce.

  • "Došlo k faktickému zastavení reforem zdravotního a důchodového systému, což bude mít v budoucnu zásadní dopady na deficit státního rozpočtu. Navrhujeme, aby vláda v návrhu rozpočtu na rok 2016 výrazně snížila strukturální deficit," řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Chce také zlepšení podmínek pro podnikání. Vstup do něj je podle něj překážkovým během na dlouhou trať. „Voláme po informačním systému, který bude přehledně a na jednom místě integrovat všechny povinnosti, jejichž plnění stát požaduje po podnikatelích,“ uvedl.

Před podnikateli promluvili vládní politici i opozice

Na sněmu dostali slovo rovněž politici. Svůj projev přednesl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i oba vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Všichni vládní představitelé se soustředili především na úspěchy a plány současného kabinetu. „Daří se nám do republiky aktivně přitahovat velké investice, které nepochybně přispějí k tomu, že se vytvoří nová pracovní místa. A pevně věřím, že to vytvoří nové podnikatelské příležitosti i pro dodavatele a subdodavatele přímo tady v České republice,“ uvedl premiér.

Sněm Hospodářské komory začal svým projevem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Po nich ale přednesl svůj projev také předseda opoziční ODS Petr Fiala a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kteří naopak nešetřili kritikou na současné vedení státu. „Jsou to všechna ta socialisticko-regulativní opatření, kterých jsme svědky. Komplikace daňového systému třetí sazbou DPH, plány na nové daně, časté změny v daních, které se dělají na poslední chvíli. Jenom loni se měnily daňové zákony šestkrát,“ uvedl Fiala.

Babiš: Přijetí eura není aktuálním tématem

„Po vstupu do eurozóny bychom museli během čtyř let zaplatit 51 miliard korun do fondů a garantovat až dalších 400 miliard korun. A v této fázi, kdy eurozóna není schopna vyřešit Řecko, tak to není v této situaci téma,“ uvedl k euru ministr financí Andrej Babiš (ANO). Kvůli urychlení příprav na přijetí eura svolal na neděli schůzku prezident Miloš Zeman, který přijetí eura dlouhodobě podporuje. Zúčastnit by se ji měl vedle prezidenta premiér Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Prostor na sněmu Hospodářské komory dostali vedle politiků i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, šéf Agrární komory Miroslav Toman, za odboráře Josef Středula a krátce vystoupil také prezident Slovenské obchodní komory Peter Mihók.

Podívejte se na projevy na sněmu Hospodářské komory:

Sněm Hospodářské komory (zdroj: ČT24)