Asi desetina obcí v Česku letos zvýšila daň z nemovitosti. V Ivančicích chtějí investovat do infrastruktury

Zvýšení daně z nemovitosti (zdroj: ČT24)

Více než šest stovek obcí v České republice se rozhodlo letos zvýšit daň z nemovitých věcí. Je to jediná daň, kterou mohou přímo samotné obce ovlivnit. Její výši mohou zastupitelé řídit pomocí takzvaného místního koeficientu. V Ivančicích na Brněnsku, stejně tak jako v další stovce obcí, ho zvýšili z jedné na tři, v devatenácti pak až na maximálních pět.

Vyhláška, která začala platit prvního ledna, v Ivančicích zvyšuje takzvaný místní koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí z hodnoty jedna na hodnotu tři. To znamená, že kdokoliv, kdo v Ivančicích vlastní nemovitost, musí zaplatit třikrát víc než loni.

V případě výrobních areálů jde o nárůst v řádech desetitisíců korun. Například Radim Havránek v Ivančicích spoluvlastní jednu halu, asi desetinu z celkové rozlohy průmyslového areálu. Letošní výše daně z nemovitosti, kterou má zaplatit, ho překvapila.

„Asi před týdnem mi došla do schránky složenka na čtyřicet tisíc korun, myslel jsem, že to je chyba. Loni to bylo do patnácti tisíc. Volal jsem na finanční úřad a tam mi řekli, že to je naprosto v pořádku,“ řekl překvapený vlastník nemovitosti.

Loni ekonomika šlapala a byla nízká nezaměstnanost

„Pro zvýšení se město rozhodlo loni na podzim proto, že ekonomika šlapala na sto dvacet procent, byla nulová nezaměstnanost. A navíc jsme měli ještě daňový propad kvůli loterijnímu zákonu asi osm milionů korun,“ vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček (TOP 09). Radnice si tak přijde asi na dvanáct milionů korun. Vrátit občanům je chce formou budovaných kanalizací, nových chodníků nebo silnic.

„Otázka je, jestli ti lidé budou mít kde pracovat. Toto je výrobní areál. Když zvedáte firmám náklady, tak je otázka, jestli to můžou promítnout do svých příjmů,“ řekl spolumajitel jedné z výrobních hal v Ivančicích Radim Havránek.

Navýšení daně u nemovitostí v roce 2020
Zdroj: Genarální finanční ředitelství

Jediná daň, kterou mohou obce ovlivnit

Letos se daň zvedla asi v desetině všech obcí. Nejvyšší koeficient pět si odhlasovali zastupitelé v devatenácti případech. Podle Filipa Hrůzy z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity se koeficient tři, jako v Ivančicích, objevuje v necelé stovce obcí.

„Je to jediná daň, kterou mají obce ve své možnosti přímo ovlivnit. Výše jiných daňových příjmů možné moc ovlivnit není, tak toho využívají,“ přiblížil Hrůza.

V Ivančicích ale zvýšení daně z nemovitosti narazilo na takový odpor, že se téma na podzim dostane znovu na stůl tamních zastupitelů s možností jejího snížení.