Emirates plánují propustit až 30 tisíc lidí, dřív také vyřadí velkokapacitní airbusy

Emirates, jedny z největší aerolinek světa, chtějí zrušit až třicet tisíc pracovních míst, téměř třetinu současného stavu, informuje agentura Bloomberg. Aerolinky k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.

Emirates měly na konci března více než 105 tisíc zaměstnanců. Vedle snížení nákladů tento dubajský podnik zvažuje podle zdrojů Bloombergu také urychlení dřívějšího záměru vyřadit z flotily velkokapacitní letadla Airbus A380.

Mluvčí firmy uvedla, že aerolinky zatím žádné veřejné oznámení v této věci neučinily. Připustila nicméně, že Emirates posuzují nákladovou stránku svého podnikání s ohledem na situaci v odvětví a na další vyhlídky sektoru.

„Jakékoli rozhodnutí tohoto druhu bude oznámeno patřičným způsobem. Tak jako se to děje v každém zodpovědném podniku, i náš řídící tým dal všem oddělením pokyn provést důkladnou revizi nákladů a možností s ohledem na podnikatelské vyhlídky,“ komentuje mluvčí.

Letecká společnost tento měsíc uvedla, že se zadluží u bank, aby se s dopady pandemie dokázala vypořádat. Firma nevyloučila, že sáhne k dalším opatřením, protože ji čeká nejobtížnější období za dobu existence.

Emirates, jejichž vlastníkem je vláda v Dubaji, už v březnu zastavila pravidelnou osobní leteckou přepravu. Zotavení v odvětví letecké přepravy podnik nečeká dříve než za rok a půl.

Za minulý finanční rok, který skončil v březnu, společnost zvýšila čistý zisk o 21 procent na 1,1 miliardy dírhámů (téměř 7,7 miliardy korun). Už na konci čtvrtletí ale pocítila tvrdé dopady šíření koronaviru, protože mnoho zemí začalo omezovat pohyb a zavírat letiště.