Atény prý neuspěly u MMF: Žádný odklad splátek nebude

Atény – Řekové se podle listu Financial Times pokusili u Mezinárodního měnového fondu (MMF) neoficiálně zjišťovat, zda by nebylo možné odsunout splácení jejich dluhu. Jak ale uvádí zdroj listu, fond dal jasně najevo, že taková žádost by byla zbytečná a Atény se o ni nemají pokoušet. Řecko má podle plánu v květnu MMF zaplatit ve formě dvou splátek celkově skoro miliardu eur (přibližně 27 miliard korun).

Odklad splátek zřejmě nebude (zdroj: ČT24)

Britští novináři se odvolávají na činitele z obou stran neoficiálních rozhovorů, který jim sdělil, že fond Tsiprasově vládě vzkázal, že restrukturalizace jejich dluhu není možná a že mluvit o ní by bylo možné jen v rámci zcela nového záchranného programu. Tato odpověď Řeky údajně přesvědčila, aby takovou žádost oficiálně nepodávali.

Vývoj v poslední době potvrzuje, že Řecku skutečně docházejí finanční zdroje, kterými by mohlo doma pokrýt vyplácení mezd a důchodů a zároveň splácet své dluhy. A jeho věřitelé si podle Financial Times nejsou jistí, zda vůbec zvládne uhradit fondu květnové splátky. V každém případě se situace plně vyjasní nejpozději do června, kdy bude muset Řecko splatit Evropské centrální bance dluhopisy v mnohem vyšším objemu, píše list.

Řecká dluhová krize
Zdroj: ČT24/Bloombeerg.org / IMF / Seeking Alpha

Během letošního roku musí na účet MMF přijít od Atén z prvního záchranného balíku z roku 2010 přes 9 miliard eur. Minulý týden Řecko uhradilo fondu dluh přibližně 450 milionů eur, už tehdy ale někteří členové vlády tuto splátku vzhledem ke zhoršeným finančním možnostem země zpochybňovali.

Evropští ministři: Dohoda jen tak nebude

Vláda vedená premiérem Alexisem Tsiprasem má mezinárodním věřitelům předložit program reforem, který je pro eurozónu podmínkou uvolnění zbylých peněz z druhého záchranného balíku v celkové sumě 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun). Atény však stále nedodaly plán, který by věřitelé považovali za přijatelný a k dohodě v nejbližší době zřejmě ještě nedojde.

Včera totiž prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, že ministři eurozóny a Řekové se zřejmě neshodnou ani na schůzce příští týden v Rize. A jeho názor sdílí i řada dalších evropských představitelů. Skepsi vyjádřil už v pondělí místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, podle kterého Řecko nepřipravuje a nezavádí požadované strukturální reformy dostatečně rychle. Varoval, že zbývá jen málo času do chvíle, kdy Atény zůstanou zcela bez peněz. Také slovenský ministr financí Peter Kažimír vyjádřil pochyby o možnosti dosáhnout v Rize dohody.

Řecký státní ministr Alekos Flamburakis mezitím nevyloučil upořádání referenda o dalším směrování zadlužené země, pokud Atény nezískají finanční pomoc. Vyloučil nicméně možnost předčasných parlamentních voleb s tím, že by neměly žádný smysl. Navzdory skepsi unijních ministrů financí Flamburakis věří, že Atény nakonec kompromisu s věřiteli dosáhnou.

Podle informovaných zdrojů agentury Reuters dojdou řecké vládě rezervy po 20. dubnu. Vláda si podle nich ale bude moci ještě pár týdnů vypomáhat jednorázovými opatřeními, zejména stahováním hotovostních rezerv státních podniků. Bez dohody s eurozónou ale budou Atény nuceny si vybrat – buď na konci dubna vyplatí mzdy a důchody za 1,6 miliardy eur, nebo v květnu uhradí Mezinárodnímu měnovému fondu další splátku dluhu.