Evropské akcie klesly, protože se Unie neshodla na stimulech

Evropské akcie v pátek oslabily poté, co se představitelé Evropské unie neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Panevropský index STOXX 600 klesl o 3,26 procenta a uzavřel na 310,9 bodu. Za celý týden si však připsal zhruba šest procent, což představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od roku 2011.

Index STOXX 600 v pátek přerušil svůj třídenní růst. K jeho poklesu přispěla rovněž zpráva, že koronavirem se nakazil britský premiér Boris Johnson.

Německý akciový index DAX klesl o 3,68 procenta a uzavřel na 9632,52 bodu, zatímco hlavní index londýnské burzy FTSE 100 se propadl o 5,25 procenta na 5510,33 bodu. Klesl také index pražské burzy PX, který odepsal 2,5 procenta a klesl na 781 bodů. 

USA: Koronavirus versus ekonomický balíček

V minusových hodnotách skončily rovněž americké indexy. Dow Jones, který reprezentuje třicítku předních akcií, ztratil čtyři procenta. Srážely ho značné obavy ze současného šíření koronaviru v USA. Se schválením rozsáhlého ekonomického balíčku naopak trhy počítaly a tak na něj na rozdíl od minulých dnů už tolik kladně nereagovaly. Širší S&P 500 přišel o 3,37 procenta a technologický Nasdaq o 3,79 %.

Za celý týden však všechny tři indexy prudce rostly. Dow Jones za celý týden stoupl o 12,84 procenta (nejvíce od června 1938). Index S&P 500 připsal 10,21 procenta a Nasdaq 9,03 procenta. Pro oba indexy to byl nejvyšší růst od března 2009.

Sněmovna reprezentantů USA v pátek schválila rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky, na kterou tvrdě dolehla pandemie nemoci COVID-19 způsobené koronavirem. Objem finančního balíku, který už ve středu odsouhlasil Senát, činí 2,2 bilionu dolarů (přes 54 bilionů korun). Bezprecedentní opatření již podepsal také americký prezident Donald Trump.

Díky záchrannému balíčku se dostanou stovky miliard dolarů do nejhůře zasažených odvětví. Americké rodiny pak získají přímou výplatu v celkovém objemu asi 500 miliard dolarů. Část peněz je určena pro malé podniky, dále pak na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Trhy jsou zklamány z lídrů EU

Političtí vůdci EU jsou rozděleni v pohledu na to, jakou sílu mají mít opatření určená na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Během čtvrtečního videosummitu se nedokázali shodnout na tom, zda poskytovat zasaženým zemím úvěry ze záchranného fondu, anebo zda vydávat speciální dluhopisy, označované jako koronabondy. Lídři dali ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních stimulačních kroků.

„Nepřišel žádný konkrétní a nový koordinovaný impulz, který by posílil rozpočtovou reakci na krizi, a zejména žádná dohoda ohledně koronabondů,“ uvedl analytik Stephen Innes ze společnosti AxiCorp. Výsledek jednání je podle něj pro akciové trhy zklamáním.