Benzin je v Česku nejlevnější za téměř čtyři roky

Benzin je u čerpacích stanic v České republice nejlevnější za téměř čtyři roky, nafta za 2,5 roku. Pokles cen dál zrychluje, v uplynulém týdnu se průměrná cena benzinu Natural 95 i nafty snížila o víc než korunu. Natural 95 stál ve středu průměrně 28,83 koruny za litr, tedy o 1,26 koruny méně než o týden dřív. Průměrná cena nafty klesla za týden o 1,13 koruny na 28,60 korun za litr, vyplývá z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna, už v minulém týdnu se snížily téměř o korunu. Benzin je nyní nejlevnější od konce května 2016, nafta od počátku září 2017. Natural 95 mohou motoristé na některých čerpacích stanicích koupit i za méně než 24 korun a naftu pod 25 korun.

Natural 95 je nyní nejdražší v Praze, kde se průměrná cena blíží 30 korunám. Za naftu se platí nejvíce na Vysočině, kde cenu zvyšují dálniční čerpací stanice, v průměru 29,31 korun za litr. Nejméně řidiči nadále zaplatí v Plzeňském kraji, za benzin i naftu v průměru pod 28 korun za litr. 

Analytik ČSOB Dominik Rusinko uvedl, že svižné zlevňování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích odráží vývoj na globálním ropném trhu, kde markantně zlevňuje cena ropy. Během března ropa odepsala více než polovinu ceny a pohybuje se okolo nejnižší úrovně od roku 2003, uvedl.

V Česku je Natural 95 nyní nejdražší v Praze, kde se průměrná cena blíží 30 korunám. Za naftu se platí nejvíce na Vysočině, kde cenu zvyšují dálniční čerpací stanice, v průměru 29,31 Kč/l. Nejméně řidiči nadále zaplatí v Plzeňském kraji, za benzin i naftu v průměru pod 28 korun za litr.

„Cena ropy zůstává pod tlakem koronavirové pandemie a tvrdých karanténních opatření, které paralyzují ekonomickou aktivitu a také spotřebu ropy napříč světem. Propad globální poptávky po ropě tak v tomto roce překoná nejen rok 2009, kdy vrcholila světová finanční krize, ale pravděpodobně také rok 1980, kdy v reakci na druhý ropný šok poklesla spotřeba ropy vůbec nejvíce v historii,“ uvedl Rusinko. 

Pohonné hmoty ještě zlevní, míní analytici

Za uplynulé dva týdny cena ropy v přepočtu na koruny zlevnila o dalších více než třináct procent a toto zlevnění čerpací stanice v Česku musí ještě teprve plně zohlednit ve svých cenách. „Cena pohonných hmot v Česku se totiž vyvíjí se zhruba čtrnáctidenním zpožděním za cenou ropy,“ konstatuje analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

V současné době lze proto na českých čerpacích stanicích pozorovat poměrně velký rozptyl v cenách. Někteří prodejci už v minulém týdnu měli ceny pod 25 korunami za litr, zatímco se ještě průměrná cena dle CCS pohybovala kolem třiceti korun za litr. „Někteří prodejci částečně využívají současné situace a prudkého zlevnění ropy k enormnímu navyšování svých marží, které se tak pohybují až na trojnásobku běžné úrovně,“ dodává Kovanda.

Pokles cen ropy začal nejprve kvůli ochromení zejména čínské ekonomiky, k němuž došlo kvůli šíření koronavirové nákazy. Následně, v reakci na cenový pokles, rozpoutala Saúdská Arábie cenovou válku, namířenou zejména proti Rusku, ale rovněž vůči americkým břidličným těžařům. Rijád se rozhodl, že pád cen ropy ještě urychlí tak, aby ukořistil tržní podíl na úkor Ruska a Spojených států, které těží ropu při vyšších nákladech než Saúdská Arábie.

Ceny ropy v těchto dnech pak podle analytiků přechodně podpořil balík rozpočtových opatření pro boj s koronavirem v USA, který v noci na čtvrtek schválil americký Senát. „Nyní však ropa opět zlevňuje neboť negativní efekt dalšího šíření koronaviru převážil nad očekávanými pozitivními efekty zmíněného balíku opatření,“ vysvětluje Kovanda.

Americká banka Goldman Sachs včera varovala, že celosvětová dopravní a obecně ekonomická omezení zaváděná v rámci boje s koronavirem vedou k „bezpříkladnému kolapsu ropné poptávky.“ Ve druhém čtvrtletí 2020 se podle banky ceny Brentu budou pohybovat kolem úrovně dvaceti dolarů za barel.

„Vzhledem k tomu, že se v uplynulém období stabilizovalo oslabování koruny k dolaru, je třeba počítat se zlevňováním pohonných hmot v Česku během dubna potenciálně až k úrovni 25 korun za litr,“ míní Kovanda. 

Pokles cen očekává také analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. „V nejbližším týdnu předpokládáme další propad cen pohonných hmot o 60 až 80 haléřů na litr. V dubnu se průměrná cena benzinu i nafty sníží pod 28 Kč za litr. Cena ropy Brent se drží nízko na úrovni 26 dolarů za barel,“ uvedl. Kromě koronavirové krize je podle něj důvodem propadu cen situace v těžbě ropy. „Neshoda a cenová válka mezi Saúdskou Arábií, Ruskem a dalšími významnými producenty trvá,“ dodal.

Pokles cen benzinu a nafty v Česku bude pokračovat v příštím týdnu i podle analytika Rusinka, a to až v rozsahu jedné koruny na litr.