Ztráty práce a nedostatku peněz se obává přes třicet procent lidí

Část obchodů má už přes týden zavřené dveře, mnohé továrny přerušují výrobu a kvůli zrušené výuce ve školách musí být řada rodičů doma s dětmi. Pandemie koronaviru ochromuje chod ekonomiky. A zatímco většina lidí by podporovala státní pomoc podnikatelům jako odložení splatnosti některých daní, část obyvatel se obává ztráty zaměstnání. Ukazuje to průzkum společnosti Kantar CZ pro Českou televizi, který se uskutečnil na vzorku 801 osob během 17. a 18. března.

První podnikatelé si v týdnu zažádali o bezúročné půjčky v programu COVID, živnostníci a firmy se ale zřejmě dočkají ještě dalších opatření, která by měla zabránit příliš rozsáhlým dopadům současné pandemie koronaviru na hospodářství.

Z průzkumu vyplynulo, že z možné pomoci státu firmám a živnostníkům lidé nejvíce podporují možnost odložení splatnosti některých daní, uvedlo to 89 procent lidí, ale také dočasné zavedení ošetřovného pro živnostníky, což zmínilo 88 procent dotázaných.

Souhlasil/a byste s tím, aby stát pomohl následujícími cestami firmám a živnostníkům, kteří byli prokazatelně postiženi v důsledku koronaviru?
Zdroj: technologie CASI/vzorek 801 respondentů/17. až 18. 3. 2020/Kantar CZ pro ČT

Pro bezúročné půjčky stejně jako pro kompenzace nákladů na mzdy zaměstnanců, kteří nemohli pracovat, se vyslovilo 84 procent lidí. Daňové pobídky a státní záruky za úvěry pak uvedly tři čtvrtiny respondentů.

Většina lidí si nemyslí, že by se jich měla týkat ztráta práce

Průzkum se zajímal i o to, jak lidé vidí svou vlastní finanční situaci. Ztráty zaměstnání, třeba proto, že firma bude propouštět, nebude mít zakázky nebo úplně zkrachuje, se teď obává třetina oslovených. Naopak dvě třetiny respondentů strach nemají.

Myslíte, že by se vás osobně mohly týkat následující situace?
Zdroj: technologie CASI/vzorek 801 respondentů/17. až 18. 3. 2020/Kantar CZ pro ČT

Podobné odpovědi zazněly i na otázku, jestli se lidé obávají, že nebudou mít peníze na zaplacení základních životních nákladů nebo půjček kvůli snížení příjmu. Strach má 36 procent dotázaných.

V souvislosti s pandemií koronaviru a jejím vlivem na ekonomickou situaci hlavní ekonom firmy Deloitte David Marek o víkendu na Twitteru uvedl, že česká ekonomika by letos mohla klesnout o deset procent. Propad by měl podle něj provázet rychlý růst počtu nezaměstnaných, dvouciferný pokles vývozu, dovozu i průmyslové výroby, pokles inflace ke konci roku a propad veřejných financí do deficitu přes pět procent HDP. Ovšem ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pokládá takovou prognózu z nynějšího pohledu za pesimistickou.