Země EU chystají velké fiskální stimuly pro boj s koronavirem

Země Evropské unie podpoří ekonomiku ochromenou šířením koronaviru masivními finančními stimuly, které pomohou jak v boji s pandemií, tak ve zmírnění jejích dopadů na nejvíce zasažená odvětví. Shodli se na tom ministři financí zemí Evropské unie během pondělní videokonference. Fiskální opatření by měla dosáhnout celkového objemu až jednoho procenta hrubého domácího produktu EU, uvedla v prohlášení euroskupina sdružující země platící eurem.

Ministři států používajících společnou měnu jednali v rozšířeném formátu, tedy společně se zeměmi mimo eurozónu. Zástupci unijních vlád se shodli na tom, že všechny státy budou moci použít veškeré dostupné fiskální prostředky k tomu, aby co nejvíce zmírnily očekávané následky výpadku ekonomiky.

Patří mezi ně okamžité rozpočtové výdaje spojené s kontrolou šíření nemoci COVID-19 a její léčbou, daňové úlevy či poskytování úvěrových záruk pro firmy v postižených odvětvích či pomoc zaměstnancům.

Česko má dostat zhruba miliardu eur

„Opatření budou šita na míru potřebám a okolnostem jednotlivých členských států,“ řekl po jednání šéf euroskupiny Mario Centeno. Dosud přislíbená pomoc od států zaměřená na firmy v podobě veřejných úvěrových záruk či odložených plateb daní podle něj dosahuje nejméně deseti procent HDP.

Ministři rovněž ocenili návrh Evropské komise na vytvoření fondu ve výši 37 miliard eur (963 miliard korun), který má zemím dále pomoci v boji se šířením a následky viru. Z tohoto fondu založeného především na nevyčerpaných národních příspěvcích z kohezní politiky má Česko dostat zhruba miliardu eur. Ministři se shodli, že je návrh Komise potřeba schválit co nejrychleji, aby mohly peníze k členským zemím doputovat včas.