Česká pošta přidá od dubna svým zaměstnancům zhruba tisícovku měsíčně

Česká pošta zvýší mzdy zaměstnancům od dubna v průměru o pět procent. Pošťáci dostanou přidáno zhruba 1000 korun měsíčně. Více si polepší pracovníci s nižšími příjmy, zejména listovní doručovatelé, kteří dostanou v průměru 1500 korun. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na zvýšení platů se vedení pošty dohodlo s odborovými organizacemi. Rozdíl v průměrné mzdě na poště a průměrem za celou ČR je podle ministra stále velký a je potřeba, aby se minimálně nezvyšoval.

Podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa poště jen loni na konci roku chybělo 500 doručovatelů. Růst platů má snížit jejich fluktuaci a pomoci podnik stabilizovat. 

Česká pošta prochází modernizací, která ji má v roce 2022 dostat po několika letech ztrát znovu do zisku. Některé dílčí změny již uskutečnila, například od února zavedla posílání zásilek „ve dvou rychlostech“ – lidé si připlatí za doručení do druhého dne. Tento systém má ušetřit zhruba 1300 z 8000 doručovatelů. Letos rozšíří svou službu expresního výdeje Balíkovna ze 450 na 1500 míst a plánuje přesunout zhruba čtyři sta z 3200 svých poboček na nová, vhodnější místa.

Česká pošta loni hospodařila se ztrátou v řádu několika set milionů korun, což je výrazně méně než předchozí miliardový propad, uvedl již dříve Knap. Důvodem bylo zvýšení výnosů z balíkových služeb nebo úspory nákladů.