Počet zadržených padělků loni opět klesl. Nejvíce se falšuje tisícikoruna

V Česku bylo loni zadrženo 1828 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 14 procent méně. Počet zjištěných padělků klesl pátým rokem po sobě.

Mírně se naopak zvýšil počet padělaných českých bankovek a mincí, a to o tři kusy na 1014. Hodnota zadržených peněz dosáhla stejně jako o rok dříve téměř 1,2 milionu korun. Na úterní tiskové konferenci o tom informoval člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Většina zadržených padělků byla podle něj nepříliš kvalitní. Více než 85 procent všech zachycených korunových bankovek bylo vytištěno na inkoustových tiskárnách.

Nejčastějším terčem je tisícikoruna

Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky podle ČNB ohodnoceny stupněm 4, tedy „méně zdařilé“. Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna, která tvoří téměř třetinu případů. Následovaly dvoutisícikoruny, kterých bylo zadrženo 234, a pětisetkoruny s 204 kusy. Padělaných mincí bylo zjištěno šest, v roce 2018 to bylo osm. Nejvíce padělků bylo zadrženo tradičně v Praze.

Kvalita padělků zahraničních měn je podle Bendy o něco vyšší. Zjištěno jich bylo 814 a nejčastěji jde o eura a následně americké dolary.

  • Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.
  • Zdroj: ČTK