Návštěvnost Francie ztrácí dech. Nakazil ji koronavirus

Do Francie přijíždí kvůli novému typu koronaviru o třicet až čtyřicet procent méně turistů, než se očekávalo. Propad návštěvnosti tak bude mít významný vliv na francouzskou ekonomiku, řekl zpravodajskému serveru CNBC francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Francie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa a turismus se na jejím hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba osmi procenty.

Ministr Le Maire na okraj dvoudenního zasedání finančních představitelů skupiny největších světových ekonomik G20 v Rijádu řekl, že do Francie každoročně přijíždí na 2,7 milionu čínských turistů. „V roce 2020 to tak samozřejmě nebude,“ dodal.

Nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, se objevila koncem loňského roku v čínském městě Wu-chan a od té doby na ni převážně v Číně zemřelo přes 2500 lidí. Úřady omezily cestování a snížila se i poptávka po letecké dopravě. Zrušeno bylo přes 200 tisíc letů.

Do Francie v roce 2018 přicestovalo podle údajů jejího ministerstva pro Evropu a zahraniční záležitosti zhruba 89,4 milionu turistů, což byl rekord. Rekordní byla odhadem i suma, kterou tam turisté utratili, a to 56,2 miliardy eur (1,4 bilionu Kč).

Události k šíření epidemie koronaviru (zdroj: ČT24)

Většina návštěvníků, zhruba 79 procent, pocházela z Evropy, ale nejstrmější nárůst vykázala asijská klientela. Z tohoto kontinentu v roce 2018 do Francie přicestovalo o 7,4 procenta více hostů.

Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že se Francii jen těžko podaří splnit loňské předsevzetí přivítat do konce letošního roku 100 milionů návštěvníků.

Francie zatím podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z 22. února vykázala 12 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Jeden z nemocných viru podlehl. Šlo o turistu z Číny.