Stát chystá další kroky proti elektrošmejdům. Dostanou se pod přísnější dozor

Události: Chystá se novela proti elektrošmejdům (zdroj: ČT24)

S praktikami nekalých obchodníků má bojovat vládní novela energetického zákona. Například tím, že zjednoduší odstoupení od smlouvy nebo zavede větší dohled nad zprostředkovateli.

Obchodníci nabízejí své služby i telefonicky. Tvrdí, že díky nabízené smlouvě s nimi zákazník ušetří. A tlačí ho k tomu, aby od něj slyšeli „ano“. Firma to pak bere jako souhlas se změnou dodavatele. Později pak hrozí smluvní sankcí v případě, že si to lidé rozmyslí a smlouvu vypovědí.

„Tam jsou návodné otázky. Samozřejmě z psychologie víme, že vy sbíráte určitá drobná ano. Chcete ušetřit. Ano. Víte, že přeplácíte,“ přibližuje nátlakové taktiky mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Přibývá tak stížností. Podle ČOI jich loni bylo podobné množství jako u předváděcích akcí v době, kdy jich bylo nejvíc. 

Stížnosti na elektřinu
Zdroj: ČT24

„Chceme zprostředkovatele registrovat, chceme vědět, kdo to je, a zároveň na ně klademe větší pravidla a povinnosti,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. 

Energetický regulační úřad by šel ještě dále. „Chtěli bychom, aby za svého zprostředkovatele nesl odpovědnost obchodník s elektřinou nebo plynem,“ řekl člen Rady ERÚ Ladislav Havel. 

Záměry novely mají podporu i u politiků. „Já bych to připodobnil k tomu, co jsme zažívali před deseti lety u finančních poradců,“ uvedl předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher (za ANO). Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak připomíná, že její strana předložila na toto téma svoji novelu a tím vytvořila tlak, aby vláda dotáhla svůj slib, že předloží svůj legislativní návrh. 

Zákon by mohla vláda projednat v příštích týdnech.