Z hraní počítačových her se stává i v Česku komerční sport. S kouči i maséry

Události ČT: Z hraní her na počítači se v Česku stává profesionální sport (zdroj: ČT24)

Je jim méně než dvacet let a vydělávají si profesionálním sportem. Pohyb však provozují velmi specificky. Jejich hřištěm je monitor a disciplínou třeba střelba nepřátel. Fenomén e-sportu už vstoupil i do Česka a začíná se profesionalizovat. Ve světě se na něm ročně vydělávají desítky miliard korun.

V porovnání se zahraničím je český e-sportový trh malý. Letos se odhaduje na padesát milionů korun. Provoz profesionálního týmu stojí statisíce měsíčně. „U těch nejprofesionálnějších týmů tvoří asi čtyřicet procent příjmů zisky z turnajů, zhruba čtyřicet procent od partnerů a zbytek prodej merchandise,“ uvedl manažer Tomáš Müller.

„E-sport jako takový svojí hodnotou už přerostl filmový i hudební průmysl a očekáváme, že přijde i do Česka v horizontu pěti let,“ řekl investor do tohoto odvětví Petr Andrýsek.

Profi masáže

V zázemí týmů už je dnes často víc lidí než samotných hráčů. Důraz se klade i na tělesnou a duševní kondici. „Hrají osm, deset, dvanáct hodin denně, zádové svalstvo pak atrofuje. Další věc je, aby se zlepšila efektivita hraní tím, že kluci budou mít nějakou fyzickou aktivitu, prokrví se jim mozek, budou mít větší chuť do trénování,“ nastínil kondiční a mentální trenér Dominik Trkan.

Jedním z profesionálních hráčů je osmnáctiletý středoškolák Filip Dolenský. „Má zvláštní studijní plán jako žák nadaný, a protože studuje informační technologie, tak hraní her a programování her rozvíjí jeho znalost,“ uvedl ředitel kutnohorské průmyslovky Josef Treml.

Podmínkou je dokončení maturity, čas si tak od letoška dělí mezi školu a tým, jehož je členem. „Sejdeme se v jedenáct dopoledne na serveru, probereme si taktiku a odpoledne ji testujeme na protihráčích,“ popsal Filip Dolenský, profesionální hráč týmu Brute.

Před velkými turnaji se pětičlenný tým schází na soustředění. Trénink pak nabývá na intenzitě. „Týmová část se dá naučit poměrně jednoduše, jsou to taktiky, přesuny po mapě. Ta individuální část je těžší. Je to složitý proces. Někdy trvá i roky, než se naučí hrát na vysoké úrovni,“ dodal trenér týmu Brute Jozef Kiss.

V Česku je momentálně registrovaných víc než osm set hráčů. Profesionálních ale není ani desetina.