Koronavirus může poprvé od finanční krize srazit globální poptávku po ropě

Poptávka po ropě v letošním prvním čtvrtletí kvůli epidemii koronaviru meziročně klesne. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Pokud se její předpoklad naplní, bude to první meziroční pokles poptávky od finanční krize z roku 2009.

„Dopady (virového onemocnění) Covid-19 na celosvětovou poptávku po ropě budou značné. Očekáváme, že v prvním čtvrtletí se poptávka sníží o 435 tisíc barelů denně, což by byl první čtvrtletní pokles za více než deset let,“ uvedla IEA.

Na celý letošní rok agentura snižuje výhled růstu poptávky ve světě o 365 tisíc barelů na 825 tisíc barelů denně, což je nejméně od roku 2011. Dodala nicméně, že počínaje druhým kvartálem počítá s postupným návratem k normálu.

Ve druhém čtvrtletí by tedy celosvětová poptávka podle odhadu IEA měla stoupnout o 1,2 milionu barelů denně a ve třetím kvartálu o 1,5 milionu barelů denně – především díky očekávaným podpůrným ekonomickým opatřením v Číně.

Snížení dodávek ropy

Aby zabránili přebytku ropy na trhu a podpořili cenu suroviny, dohodli se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se svými spojenci v čele s Ruskem, že do konce března budou denně na trh dodávat o 1,7 milionu barelů ropy méně. Toto uskupení, známé jako OPEC+, podle zdrojů agentury Reuters plánuje mimořádně zasedání, kde zváží další škrty. Dodávky ropy z OPEC v lednu podle IEA klesly nejníže od globální recese v roce 2009.

Epidemie nového typu koronaviru se od prosince šíří z čínského Wu-chanu v centrální provincii Chu-pej. V pevninské Číně epidemii podlehlo už nejméně 1367 lidí, po jednom pak v Hongkongu a na Filipínách. Počet nakažených ve světě se pohybuje kolem 60 tisíc, drtivá část připadá rovněž na pevninskou Čínu.