Růst ekonomiky eurozóny loni zpomalil na 1,2 procenta. V závěru roku analytici čekali lepší výkon

Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,2 procenta z předloňských 1,8 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil statistický úřad Eurostat.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se HDP oproti předchozím třem měsícům zvýšil pouze o 0,1 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zpomalilo z 0,3 procenta ve třetím kvartálu.

Eurozóna se v loňském roce potýkala s negativními hospodářskými důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Celoroční růst ekonomiky eurozóny byl nicméně o něco rychlejší, než předpovídala Evropská komise. Ta jeho tempo v listopadové prognóze odhadovala na 1,1 procenta. Růst ve čtvrtém čtvrtletí však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,2 procenta.

„Nečekalo se mnoho, ale dopadlo to ještě hůř. Tak by se dal stručně zhodnotit předběžný odhad růstu eurozóny za poslední kvartál loňského roku. Že to nedopadne pozitivně, naznačila už ranní čísla z Francie, jejíž ekonomika v závěru roku poklesla o 0,1 procenta, a z Itálie, která propadla o 0,3 procenta,“ okomentoval čísla ekonom ČSOB Petr Dufek.

Stále zřejmě podle něho tak platí, že Evropa doplácela na oslabování mezinárodního obchodu a citlivě vnímala i potenciální rizika s ním spojená. „Ať už šlo o vyhrocování situace kolem brexitu nebo obchodních válek Spojených států,“ dodává.

„Zatímco se česká ekonomika dotahuje na průměr Evropské unie, postavení evropské ekonomiky se vůči Spojeným státům a Číně zhoršuje. Evropská unie dosahuje dlouhodobě nižšího ekonomického růstu kvůli regulatorní zátěži a vysoké míře daňového a odvodového zatížení,“ říká k vývoji hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Evropská centrální banka (ECB) se loni v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Tento týden ponechala svou měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny.

V celé Evropské unii se loni HDP podle nynějších údajů Eurostatu zvýšil o 1,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU stejně jako v eurozóně zpomalil na 0,1 procenta z 0,3 procenta ve třetím kvartálu.