V Evropské unii má práci nejvíc lidí za dvacet let, premiantem je Česko

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v prosinci klesla na 6,2 procenta, což je nejméně od roku 2000, kdy se začaly statistiky v nynější podobě sledovat. Oznámil to ve čtvrtek statistický úřad Eurostat. Lidí bez práce ubylo i v rámci eurozóny, kde proti listopadu klesla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu na 7,4 procenta. Nejmenší zastoupení nezaměstnaných má nadále Česko se dvěma procenty.

O rok dříve bylo v eurozóně bez práce 7,8 procenta lidí a v celém evropském bloku 6,6 procenta. Loni v listopadu registroval Eurostat v celé Unii 6,3 procenta nezaměstnaných.
V České republice podle evropských statistik nezaměstnanost klesla z listopadových 2,2 procenta. Nejnižší zastoupení lidí bez práce má hned po Česku stejně jako v minulých měsících Německo, a to 3,2 procenta. Stejnou hodnotu vykázalo v prosinci i Nizozemsko.

Nejhorší je stabilně situace v Řecku (16,6 procenta – údaj za září) a ve Španělsku (13,7 procenta). V obou zemích však meziměsíčně nezaměstnaných o několik desetin procentního bodu ubylo.

Eurostat při výpočtu nezaměstnanosti v České republice používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od statistik Úřadu práce ČR. Podle nich bylo v prosinci v Česku bez práce 2,9 procenta lidí, což byl proti listopadu nárůst o tři desetiny bodu.

Ve 21 členských zemích EU v prosinci podle evropských statistik nezaměstnanost meziročně klesla, nejvíce v Řecku, Bulharsku a Chorvatsku. V šesti státech míra nezaměstnanosti proti poslednímu předloňskému měsíci vzrostla.

Za poslední rok se zlepšila situace mezi nezaměstnanými ve věku do 25 let. V celé EU byl v prosinci jejich podíl 14,1 procenta (o rok dříve 14,6 procenta), v rámci eurozóny pak 15,3 procenta (o rok dříve 16,2 procenta).