ČNB vydává stříbrnou minci k výročí narození Boženy Němcové

Česká národní banka (ČNB) vydává ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. K dispozici bude 16 700 mincí. Jde o druhou letošní pamětní stříbrnou minci, kterou ČNB vydává. Autorem je zesnulý akademický sochař Jiří Harcuba, který odkázal své umělecké práce České národní bance.

Nominální hodnota není totožná s prodejní cenou. Je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je ve standardním provedení cena 499 korun.

Mince budou k dispozici ve dvojím provedení, která se liší povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 11 100 mincí. Dalších 5600 bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

Stříbrná výroční mince
Zdroj: ČNB

Další stříbrnou minci vydá ČNB v únoru, tentokrát v hodnotě 500 korun. Bude připomínat 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky. Emisní plán ČNB pro letošní rok počítá s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 korun, jednou emisí s nominálem 500 korun a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5000 korun.