Plán výstavby továrny na elektromobily značky Tesla můžou v Německu zpozdit netopýři

Události: Tesla v Německu a netopýři (zdroj: ČT24)

Na půl milionu vozů ročně chce americký výrobce elektromobilů Tesla vyrábět po roce 2021 ve svém připravovaném novém závodě v Německu. Nyní začal v místě výstavby pyrotechnický průzkum. Samotná výstavba Gigafactory 4 však může nabrat zpoždění kvůli ohroženým živočišným druhům.

Jedním z rizik pro hladkou stavbu továrny jsou netopýři a přísné zákony, které je chrání, zjistil zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. Dodal, že v Berlíně už se o několik měsíců zpozdila stavba plánovaného památníku sjednocení. Na stavbě se usadili netopýři a čeká se, až se proberou ze zimního spánku. 

V braniborských lesích, kde má továrna Tesly vzniknout, se budou pohybovat i ekologičtí aktivisté a profesionální ochránci životního prostředí. „Stromy, kde mohou žít netopýři, zůstanou při mýcení lesa stát. Pak je s vysokozdvižnými vozíky prohledají, a pokud se v nich netopýři najdou, převezou je a vysadí na jiném místě,“ řekl předseda spolku NABU (Nature and Biodiversity Conservation Union) Friedlhelm Schmitz-Jersch. Tato asociace je jedna z nejstarších a největších v Německu. Podle svých stránek byla založena již v roce 1899. 

V případě Gigafactory 4 mohou potíže nastat rovněž kvůli zdrojům pitné vody, které se v oblasti nacházejí. A také kvůli slibu, že továrna bude vyrábět auta i baterie výlučně za pomoci obnovitelných zdrojů. Továrna přitom bude potřebovat zhruba tolik energie jako víc než půlmilionové Lipsko, doplnil Jonáš. Její stavbu místní politici loni hlasitě přivítali, protože má  Německu přinést na sedm tisíc pracovních míst a být vzpruhou pro jednu z nejchudších oblastí Německa. 

Hodnota Tesly přesáhla 100 miliard dolarů

Tržní hodnota amerického výrobce elektromobilů Tesla ve čtvrtek poprvé překročila 100 miliard dolarů (zhruba 2,3 bilionu korun). Tesla tak v tržní hodnotě předstihla německý automobilový koncern Volkswagen a před sebou již má pouze japonskou automobilku Toyota Motor, napsala agentura Bloomberg.

Cena akcií společnosti Tesla se v uplynulých třech měsících více než zdvojnásobila. Za jejich růstem stojí překvapivé dosažení zisku v loňském třetím čtvrtletí, zprávy o zvyšování výroby v nové čínské továrně a překvapivě příznivé údaje o odbytu v celém loňském roce.

Překonání tržní hodnoty 100 miliard dolarů mimo jiné přibližuje spoluzakladatele a generálního ředitele podniku Elona Muska k získání odměny v hodnotě kolem 346 milionů dolarů (téměř osm miliard korun), upozornila agentura Reuters. 

Ostrý start v Číně

Tesla začala počátkem ledna dodávat prvním zákazníkům elektromobily Model 3, které jsou vyrobeny v nové továrně v Šanghaji. Šanghajská továrna je součástí plánů Tesly posílit přítomnost na čínském trhu a minimalizovat dopady obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Tesla zahájila výstavbu šanghajské továrny začátkem loňského roku, výrobu spustila v říjnu. Je to první továrna, kterou má Tesla mimo Spojené státy. Prvním závodem v Evropě pak má být právě již zmíněná německá Gigafactory 4.  

Představitelé Tesly podle Reuters uvedli, že výroba v šanghajském závodě se už vyšplhala na tisíc vozů týdně a že poptávka po těchto autech je zatím „velmi dobrá“. Cena elektromobilu Model 3 z čínské továrny byla bez započtení subvencí stanovena na 355 800 juanů (zhruba 1,2 milionu korun).