Čeští veterináři budou kontrolovat chovy, do kterých se přesouvá drůbež ze Slovenska. Kvůli ptačí chřipce

Veterináři rozšířili po výskytu ptačí chřipky na Slovensku mimořádné kontroly i na drůbež z tohoto státu. Mimořádné kontroly zahájili ve středu, zaměřené byly na chovy s drůbeží z Polska, kde se nemoc také vyskytuje. Státní veterinární správa (SVS) rovněž vyzvala české chovatele, aby nechali drůbež zavřenou, případně aby chov zasíťovali kvůli omezení možnému kontaktu s volně žijícími ptáky, kteří chorobu přenášejí.

„Zvýšenou opatrnost je třeba věnovat v případě osob a vozidel jedoucích do hospodářství ze zemí s výskytem ptačí chřipky. O vývoji nákazové situace a důležitosti dodržovat preventivní opatření budou ještě dnes (v pátek) opět informovány zainteresované chovatelské instituce,“ uvedl za SVS Petr Majer.

Podle údajů, které veterináři v pátek poskytli, se ze Slovenska dovezlo do českých chovů loni 2,35 milionu kusů živé drůbeže, na jatka jí pak putovalo 1,7 milionu kusů. Letos v lednu pak šlo o 57 tsíc kusů do chovu a zhruba 22 tisíc kusů na jatka. Násadová vejce se do ČR loni ani letos ze Slovenska nedovážela. Drůbežího masa se loni ze Slovenska dovezlo 6392 tun a vajec více než 19,5 milionu kusů.

Slovenští veterináři uvedli, že u tamní choroby jde o silně patogenní subtyp H5N8, který na konci loňského a na začátku letošního roku odhalily u drůbeže i úřady v Polsku. Nemoc byla zjištěna v malochovu u Nitry. Chovatel nahlásil úhyn tří kusů z celkového počtu 22 kusů drůbeže. Národní laboratoř prostřednictvím testů potvrdila nákazu ve čtvrtek. Předběžné výsledky vyšetřování ukázaly, že drůbež, která byla chována v otevřeném prostoru, se nakazila volně žijícím ptactvem.

V Polsku, které je největším producentem drůbeže v Evropské unii, se nákaza ptačí chřipkou naposledy objevila nejméně na pěti farmách.

České komerční chovy mají ze zákona povinnost hlásit pokles příjmu potravy a vody o více než 20 procent, nižší produkci vajec o více než pět procent po dobu delší než dva dny a zvýšenou úmrtnost vyšší než tři procenta týdně.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech v roce 2017 a tehdy zasáhla i další evropské země. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nemoci.