Zdraží bydlení i energie. Do cen se projeví také zvýšení spotřební daně

Události: Zdražování v roce 2020 (zdroj: ČT24)

Rok 2020 bude pro české domácnosti zase o něco dražší. V platnost vstupuje vládní daňový balíček, který navyšuje spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin. Mírně porostou také ceny bydlení a některých služeb.

Zvýšení spotřební daně se u alkoholu projeví v jednotkách desítek korun, odhadl spolumajitel obchodu Alkohol.cz Radovan Blažek. Domnívá se, že problém to bude především pro obchodní řetězce, které prodávají spíše nízkorozpočtové destiláty. 

Spotřební daně z tabáku letos také stouply, zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí je růst u minimální sazby přes pět korun na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládaly daňové zatížení vyšší.

Zvýšení spotřební daně
Zdroj: ČT24

Zdražování se od ledna týká také některých základních služeb České pošty. Lidé připlatí o tři koruny víc za poslání doporučených a cenných psaní nebo některých poštovních poukázek. Cena obyčejného dopisu se v lednu nezmění, nicméně od února podnik zavádí jeho dvourychlostní doručování. Rychlejší varianta bude stát o sedm korun více. 

Dražší bude i bydlení

Další růst cen čekají odborníci u nemovitostí. Například u bytu 3+kk na pražském sídlišti Řepy. Zatím jeho cena mírně přesahuje čtyři miliony korun. Zájemců je ale hodně a tak zřejmě poroste. Stejně jako tomu bylo u nemovitostí v posledních letech trvale.

„Vloni bychom začali prodávat pod čtyřmi miliony, letos začínáme na částce 4,1 milionu. A ten vývoj může být takový, že příští rok bude byt zase o nějakých pár set tisíc dražší,“ odhadl realitní makléř Remax Jan Kratochvíl. 

Rostou ale také náklady na výstavbu nového bydlení. Od roku 2020 platí nová pravidla pro zateplení domů. Zvyšuje se také třeba poplatek za vklad do katastru nemovitostí a to dvojnásobně, tedy na dva tisíce korun.

Na rostoucích nákladech na bydlení se podepíšou rovněž stoupající ceny energií. Za elektřinu si české domácnosti připlatí v řádech stokorun za rok. Ceny plynu pak mohou podle Energetického regulačního úřadu naopak mírně klesnout.

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník soudí, že zvýšení spotřebních daní i minimální mzdy způsobí vzlínání cen v delším období. Samotné zvýšení spotřební daně pak považuje za věc nutnou a žádoucí i z hlediska životního stylu a státního rozpočtu. Připomenul však, že ceny energií či potravin jsou ovlivňovány ze zahraničí a jsou tak mimo náš dosah. 

Kritizoval však situaci v bydlení, kde dochází k tržnímu selhání. Stát by pak měl podle něj hrát zásadní roli v sociálním bydlení. Celkově si myslí, že vysoké tempo růstu cen bydlení by se mělo snížit, ale ke zdražování bude docházet dál. Podle Zahradníka se toto téma během letošního roku nevyřeší, ale může „zasít sémě“ aby se v průběhu dekády našlo daleko uspokojivější východisko.