Gazprom zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů. Kyjev na oplátku upustí od dalších žalob

Gazprom už zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (přes 66 miliard korun), oznámila ruská plynárenská společnost. Vyřešil se tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. Mluvčí ukrajinské energetické společnosti Naftogaz potvrdil, že firma už zmíněnou sumu obdržela. Ještě do konce roku by tak mohla být podepsána smlouva o tranzitu na příštích pět let.

Gazprom minulý pátek se zástupci Ukrajiny podepsal protokol o pětiletém pokračování tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území dál do Evropy. Jednou z podmínek ale bylo právě uhrazení zmíněné sumy ruskou stranou a to, že Ukrajina na oplátku stáhne veškeré další žaloby, o nichž soudy zatím nerozhodly, připomíná agentura AFP.

Na základě ujednání by měla Ukrajina podle Gazpromu v příštím roce přepravit do Evropy 65 miliard metrů krychlových ruského plynu, zatímco teď je to 90 miliard ročně. V letech 2021 až 2024 pak klesne roční tranzit na 40 miliard metrů krychlových ročně. Pětiletý kontrakt obsahuje i klauzuli o možném prodloužení na dalších deset let.

Ukrajina je pro přepravu zemního plynu z Ruska k evropským zákazníkům klíčovou cestou. Dlouholeté spory jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Přes Ukrajinu putuje plyn i do České republiky. Pro Kyjev je tranzit ruského plynu důležitý, protože z něj finančně profituje. Ukrajina, ale i další země, například Polsko či Spojené státy, se proto staví proti zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Ten spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře, a vyhne se tudíž tradičním tranzitním zemím, především právě Ukrajině.