Řecko láká mladé profesionály zpět do vlasti. Je ochotno jejich zkušenosti dobře zaplatit

Horizont ČT24: Řecko láká mladé vzdělané odborníky zpět (zdroj: ČT24)

Návrat mozků do Řecka, to je název nového programu vlády premiéra Kyriakose Mitsotakise. Má oživit ekonomiku a přilákat domů mladé vysokoškolsky vzdělané Řeky, kteří odešli ze země kvůli ničivým dopadům finanční krize. Jen v roce 2016 Řecko opustilo 34 tisíc lidí ve věku 20 až 30 let. Atény teď chtějí využít potenciálu mladé generace, o kterou přišly. A vláda má prosté řešení – nabízí jim nadprůměrný plat.

S titulem z prestižní univerzity, s úspěšnou praxí, ale zároveň mladí. Právě takoví profesionálové v Řecku chybí. Řada z nich odešla do zahraničí. Mohly jich být až desítky tisíc. Mezi nimi i návrhář uživatelského rozhraní Charis Karanatsios, který už šest let pracuje v Británii.

„Bylo pro mě opravdu obtížné najít (v Řecku) společnost s evropskými standardy a nabídkou velice specifické práce, na kterou mám kvalifikaci,“ uvedl. 

Investice, které přišly nazmar

Řecko v době finanční krize zažilo exodus. Za poslední dekádu odešlo víc než 400 tisíc lidí. Většinou mezi dvaceti až třiceti lety. Zhruba tři čtvrtiny z nich měly vysokoškolský diplom. Odliv mozků způsobil, že v zemi je nedostatek lékařů, inženýrů, ale hlavně expertů v oblasti IT.

„Řecké rodiny i samotný stát investovaly do těchto mladých lidí. Teď je ale Řecko v rámci Evropské unie na 26. místě z 28 v úrovni digitalizace,“ komentuje to šéf řeckého Generálního ředitelství pro pracovní vztahy Konstantinos Agrapidas. 

Dát firmám mladou zkušenost

Situaci řeší ministerstvo práce. V první fázi se zaměří na mladé vědce. Atény je chtějí doslova přeplatit. Nabízí jim měsíční mzdu tři tisíce eur (průměrný plat mladých vysokoškoláků se v zemi pohybuje kolem tisíce eur). Tu by měla zaměstnavatelům ze 70 procent dotovat vláda.

„Chceme (mladé lidi) zpátky a vybudovat jim tady v Řecku lepší budoucnost. Chceme jejich znalosti a zkušenosti, které mohou předat řeckým firmám,“ říká řecký ministr práce Giannis Vroutsis. Zároveň odmítá kritiku, že vláda straní velkým korporacím a vyvoleným profesím. „Není to pro vyvolené. Je to celé o mladých lidech, kteří mají vysokou úroveň vzdělání a odešli hledat lepší budoucnost.“

Nejdříve by mělo do Řecka přijít 500 mladých vědců a mladou ztracenou generaci pak bude země lákat dál.