Fed očekává růst americké ekonomiky i v příštím roce

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Zároveň naznačila, že žádnou úpravu úroků nechystá ani v příštím roce. Ekonomika Spojených států by podle Fedu měla napřesrok pokračovat v růstu a nezaměstnanost by měla zůstat na nízké úrovni.

Základní úroková sazba se nyní nachází v rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Banka ji v letošním roce třikrát snížila, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Snažila se tak ochránit americkou ekonomiku před negativními důsledky slabšího globálního hospodářského růstu a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Fed ve středu zveřejnil prognózy, podle kterých velká většina jeho předních činitelů nepředpokládá změnu úrokových sazeb dříve než v roce 2021. Několik představitelů Fedu v příštím roce počítá s jedním zvýšením úroků, žádný naopak nepředpokládá potřebu úroky snížit, napsala agentura Reuters.

Centrální banka navíc ze svého prohlášení vypustila pasáž zmiňující „nejistoty“ kolem hospodářských vyhlídek. To podle agentury AP naznačuje, že se snížily obavy banky z dopadů obchodní války a nepříznivého hospodářského vývoje v zahraničí.

Odhady slibují slušný růst

Ve třetím čtvrtletí růst americké ekonomiky mírně zrychlil na 2,1 procenta ze dvou procent ve druhém čtvrtletí, a to navzdory obavám z negativních hospodářských důsledků obchodní války s Čínou. Fed podle nových prognóz předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v letošním roce zvýší o 2,2 procenta. V příštím roce počítá se zpomalením růstu největší ekonomiky světa na dvě procenta, v roce 2021 by pak měl růst dál zvolnit na 1,9 procenta.

„Náš hospodářský výhled zůstává příznivý, a to navzdory globálnímu vývoji a přetrvávajícím rizikům,“ uvedl šéf Fedu Jerome Powell na středeční tiskové konferenci. „Věříme, že měnová politika je nastavena správným způsobem, aby sloužila americkému lidu podporováním pokračujícího hospodářského růstu,“ dodal.

V USA se budou v listopadu příštího roku konat prezidentské volby a ekonomika bude podle agentury Reuters hlavním tématem kampaně nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Ten se už delší dobu snaží centrální banku přimět k výraznějšímu snižování úroků, které by podle něj kromě podpory ekonomiky přineslo i pokles nákladů na správu státního dluhu. Trumpova administrativa si za cíl stanovila zajistit, aby americká ekonomika dlouhodobě rostla zhruba tříprocentním tempem.