Zaměstnavatelé se chystají i v příštím roce udržet tempo nabírání nových pracovníků

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat nové zaměstnance, a to podobným tempem jako v posledním čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru.

Přijímat nové lidi plánují podle průzkumu tři procenta zaměstnavatelů, naopak jedno procento očekává snižování jejich počtu. Na 96 procent oslovených firem uvedlo, že během prvního čtvrtletí 2020 změnu nechystá.

Nejsilnější náborové plány mají zaměstnavatelé v dopravě, skladování a komunikaci. Naopak v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu předpokládají mírné snížení vlivem sezonních faktorů.

První čtvrtletí bude poznamenáno sezonním poklesem zaměstnanosti v zemědělství, stavebnictví a těžbě. Podle našeho průzkumu nadále převažuje počet firem, které budou nabírat, a budou to především velké společnosti.
Jaroslava Rezlerová
generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika

Globálně výsledky průzkumu pro první čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé v 15 ze 43 zemí a oblastí plánují v nadcházejícím čtvrtletí zvýšit počet pracovních sil.

Naopak ve 23 zemích očekávají zaměstnavatelé pokles náboru a v pěti zemích se nečeká změna. Nejsilnější trh práce očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Japonsku, na Tchaj-wanu, v USA a Rumunsku. Nejslabší náborové aktivity předpokládají Panama, Argentina, Kostarika, Itálie a Španělsko.