Až bude schválena rodičovská s vyšší částkou, dostanou rodiny dopis s podrobnými informacemi

Devadesátka ČT24: Tahanice o navýšení rodičovského příspěvku pokračuje (zdroj: ČT24)

Ústavně-právní výbor Senátu se domnívá, že navýšený rodičovský příspěvek by měli od ledna 2020 dostávat rodiče všech dětí do čtyř let. Bez ohledu na to, zda ho ještě čerpají. Naopak podle vládního návrhu, který již prošel sněmovnou, mají 80 tisíc korun navíc získat jen rodiny novorozenců a ti, kteří příspěvek budou na začátku příštího roku ještě pobírat. Tahanicím kolem rodičovské byl věnován pořad 90' ČT24.

Senát jako celek bude o navýšení příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc a podmínkách jeho vyplácení rozhodovat příští týden. Pokud schválí odlišnou verzi než sněmovna – a to je podle dosavadních poznatků pravděpodobné – bude opět na dolní komoře, aby s konečnou platností rozhodla, které variantě dá přednost.

O konkrétní podobě zvýšení rodičovského příspěvku se tak lidé dozví zřejmě až těsně před Vánocemi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) slibuje, že hned po podpisu normy prezidentem republiky bude připravovat dopisy pro každou rodinu, které se rodičovský příspěvek týká. „Dopis odejde nejpozději na začátku ledna, budou ho mít v prvním lednovém týdnu,“ uvedla v 90' ČT24 poradkyně MPSV pro rodinnou politiku Lucie Hetflejšová. 

V dopise by mělo být individuálně popsáno například samotné zvýšení příspěvku (na 300 tisíc korun u jednoho dítěte, na 450 tisíc u vícerčat), jak si lidé mohou posouvat čerpanou částku nebo jaká je částka denního vyměřovacího základu. 

Rodičovský příspěvek, Schillerová
Zdroj: ČT24

Různá pravidla

Nejjednodušší situace bude pro ty, kterým se dítě narodí v roce 2020 a později. Dle vlastní volby si mohou vyplácení příspěvku rozložit (například na rok, dva roky, maximálně čtyři roky, stejně jako je tomu u rodičovské nyní). 

U některých skupin, například studentů či nezaměstnaných, bude místo současného měsíčního limitu 7600 nově stanovena hranice 10 tisíc měsíčně. 

U druhé skupiny, rodiny, která již dítě do čtyř let věku má a rodičovský příspěvek na něj bude k 1. lednu 2020 stále pobírat, si může vybrat mezi dvěma základními variantami. Měsíční platbu zvýšit, nebo pobírat měsíčně stále stejnou částku jako dosud, ale delší dobu (než se namísto 220 tisíc vyčerpá 300 tisíc). U druhé varianty poradkyně připomněla: „Jedním limitem je celková částka, druhým pak je věk dítěte.“

Dodala, že ministerstvo posílilo úřady práce tak, aby mohly poskytovat rodinám dostatečné informace. 

Rodiny si mohou zvolenou variantu dohodnout na úřadě osobně nebo poslat žádost poštou. Pokud mají elektronický podpis, tak mohou poslat žádost e-mailem, řekla Hetflejšová.  

Senátor považuje část systému za nespravedlivou

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Alena Gajdůšková (ČSSD) v pořadu uvedla, že sociální demokracie chtěla vázat příspěvek na dítě a věk do čtyř let, po jednání v koalici s hnutím ANO ale souhlasila s kompromisem, aby návrh vůbec mohl projít a rodiče dostali zvýšený příspěvek. Původně počítala již s letošním červencem, nyní by to mělo být od ledna 2020. 

Připomněla, že původně byl rodičovský příspěvek koncipován jako úhrada ušlé mzdy, když rodič zůstává doma. „Z tohoto pohledu má jakousi logiku, že (zvýšený) příspěvek dostanou ti, kteří jej ještě pobírají,“ obhajovala současný sněmovní návrh. 

Předseda senátorského klubu ODS  a člen výboru pro územní rozvoj Miloš Vystrčil řekl, že rodiče, kteří se rozhodli pro rychlejší vyplacení příspěvku a nyní ho již nepobírají (byť při využití čtyřletého období by hranici prvního ledna překročili) nemají stejné podmínky jako ostatní rodiče. Udělali rozhodnutí, kdy nevěděli, že dojde ke změně podmínek, uvedl senátor. „To, co se tady stalo, není spravedlivé,“ kritizoval sněmovní variantu. 

Gajdůšková uvedla, že případná změna postoje vládní koalice je na hnutí ANO. Připustila, že spory o výši rodičovské mohou končit u soudů, případně u Ústavního soudu.