Německá pobočka zkrachovalé CK Thomas Cook skončí, česká ještě vyjednává

Německá pobočka zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook příští týden ukončí svou činnost. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA s odvoláním na členku týmu insolvenčních správců Julii Kappelovou-Gnirsovou.

Necelá polovina ze zhruba 2100 zaměstnanců by měla dostat výpověď. Více než tisícovka pracovních míst by však měla být zachráněna díky prodeji některých částí podniku, píše DPA.

Podle Kappelové-Gnirsové se o záchranu podniku jako celku usilovalo, byl to však „herkulovský úkol“. „Existovala řada zájemců, mnozí se však polekali velikosti podniku a nákladů na počáteční financování,“ uvedla insolvenční správkyně. Pro některé části podniku se nicméně kupce podařilo nalézt, uvedla agentura.

Je to smutný konec pro zaměstnance a zákazníky, kterým nemůžeme nabídnout žádné řešení, jak pokračovat jako celek.
Stefanie Berková
šéfka německé pobočky CK Thomas Cook

Česká pobočka skupiny Thomas Cook, cestovní kancelář Neckermann, podle vyjádření mluvčího z tohoto týdne stále jedná s několika potenciálními investory o své budoucnosti.

Výsledky jednání mají rozhodnout mimo jiné o zájezdech v příštím roce, kterých má Neckermann prodáno přes 500 pro přibližně 1800 klientů. Do konce letošního roku by mělo s touto cestovní kanceláří odjet na dovolenou ještě asi 450 lidí. Německá divize je s českou CK Neckermann majetkově provázána.