Televizní signál v novém standardu DVB-T2 přijímá 30 procent Čechů

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 v současnosti přijímá kolem 30 procent diváků, tedy o pět procentních bodů více než loni. První velké oblasti začnou vypínat nynější vysílání DVB-T už za čtrnáct dní. Příjem DVB-T2 je v současnosti možný prostřednictvím takzvaných přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T a pokrývají 99,6 procenta domácností. Po jejich vypnutí začnou vysílat regulérní sítě DVB-T2.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere téměř 90 procent diváků o přechodu ví, více než polovina diváků tuší, kdy k němu dojde, 43 procent diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno, mají tedy televizor s DVB-T2 tunerem nebo příslušný set top box. Dalších zhruba 25 procent diváků deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodne, až to bude nezbytně nutné.

Kvůli blížícímu se zahájení vypínání DVB-T sítí je patrné, že čeští diváci přechod ve zvýšené míře řeší. „Prodeje televizorů meziročně stouply o 150 procent, set top boxy jedenáctinásobně,“ uvádí aktuální data tisková mluvčí společnosti Datart Patricie Šedivá. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v Česku. „V osatních regionech hlavní vlnu teprve očekáváme,“ dodala Šedivá.

Vypínání DVB-T začne 27. listopadu právě v Praze a středních Čechách. Z vysílačů Praha-město na Žižkově a Cukrák přestane v DVB-T vysílat Česká televize. Od začátku roku 2020 budou následovat další regiony. Za 56 dnů, konkrétně 8. ledna, bude také zahájeno vypínání stávajících DVB-T sítí, ve kterých vysílají komerční televizní stanice.

Přechod bude postupně pokračovat do 29. června, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní operátory.

Platformu pozemního digitálního vysílání pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 procent domácností.