Ekonomika zvolnila. Ve 3. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta

Ekonomika přibrzdila (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta, uvedl v prvním odhadu Český statistický úřad (ČSÚ).  Oproti předchozímu čtvrtletí pak hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 0,3 procenta, což znamená podle analytiků nejnižší přírůstek HDP od prvního čtvrtletí roku 2016. Výsledky tak zůstaly za jejich očekáváním, protože ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Statistici zveřejnili i zpřesněný říjnový odhad pro druhé čtvrtletí, podle kterého vykázala ekonomika meziroční růst o 2,8 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta.

„K pozitivnímu vývoji ekonomiky přispěla rovnoměrně domácí i zahraniční poptávka. Růst přidané hodnoty byl podpořen především odvětvími obchodu a informačních činností. Slabší dynamika růstu než v první polovině roku byla zaznamenána v průmyslu,“ uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky. „K růstu přidané hodnoty nejvíce přispěla skupina odvětví obchodu, dopravy, skladování, ubytování a stravování a odvětví informačních a komunikačních činností. Nadále se dařilo stavebnictví,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Na více informací a podrobnější data bude potřeba počkat však na konec listopadu, kdy ČSÚ zveřejní bližší strukturu HDP.

Ačkoli tedy předběžné číslo nepatrně analytiky zklamalo, výsledek je stále poměrně příznivý na to, jak výrazně do dynamiky promlouvaly ve třetím čtvrtletí kalendářní vlivy. „Třetí čtvrtletí letošního roku mělo totiž o 3 pracovní dny více než před rokem a o 4 pracovní dny více než v minulém čtvrtletí,“ říká Seidler. Rozdíl v dynamice očištěné o kalendářní vlivy je výrazný. „Očištění o efekt pracovních dní pak vyšší počet pracovních dní ,penalizuje‘,“ dodává.

Vliv kalendářních vlivů tak v meziroční dynamice HDP činí téměř 1 procentní bod. „Ačkoli tak po očištění tuzemská ekonomika ve 3. čtvrtletí zpomalila z 2,8 % na 2,5 %, bez očištění zrychlila patrně o 3,4 % z 2,5 % v předchozím čtvrtletí,“ upřesňuje Seidler.

Události: Vývoj české ekonomiky (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika roste solidně, postupně ale ubere

„Tuzemská ekonomika v porovnání s druhým kvartálem nepatrně ztratila na dynamice, avšak nadále si udržuje celkem solidní tempo růstu. Zvláště po přihlédnutí k tomu, že německá ekonomika koketovala s technickou recesí. Nakonec české ekonomice pomohlo i to, že Německo podle dnešních předběžných údajů do recese nepadlo,“ komentuje nejnovější čísla hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Přes jisté známky stabilizace ovšem německá ekonomika podle něho i tak čelí nejstrmějšímu propadu průmyslu za poslední desetiletí, tamní ekonomiku drží na nohou spotřeba domácností a spotřeba vlády.

Na českou ekonomiku i podle ekonoma Petra Dufka z ČSOB doléhá útlum evropské ekonomiky, byť třeba na výsledcích zahraničního obchodu to vidět přímo není. „Na druhou stranu negativní výhled našich hlavních obchodních partnerů nutí tuzemské firmy přehodnocovat investice a být opatrnější v jakémkoliv podnikatelském rozletu. Proto se asi jako nejméně příznivá ukáže, až budou známa podrobná čísla, právě investiční aktivita,“ míní Dufek.

V každém případě odhadované číslo růstu ekonomiky zaostává za prognózou ČNB zveřejněnou minulý týden, a to o dvě desetiny procentního bodu, upozorňuje, což akutnímu růstu sazeb rozhodně nenahrává.

Slabé výsledky očekává Dufek i za poslední čtvrtletí roku, kdy se růst podle něho dostane nejspíš až na hranici dvou procent. „Velkou neznámou zůstávají na české straně investice, na té zahraničí zejména vývoj poptávky po osobních automobilech, vše kolem brexitu a zejména směr německé ekonomiky,“ doplňuje.

Zpomalení růstu v letošním posledním čtvrtletí na možná až dvě procenta očekává i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Za celý rok 2019 očekávám růst HDP na úrovni 2,5 %, v roce 2020 by pak mělo následovat další zpomalení celoročního růstu české ekonomiky, a to do oblasti dvou procent či dokonce nepatrně mírně pod tuto úroveň,“ říká Jáč.