Pět týdnů dovolené. Poslanci svedou bitvu o návrh, o který se už přou zaměstnavatelé s odbory

Události: Pět týdnů dovolené pro každého zaměstnance? (zdroj: ČT24)

Poslanci by měli opět jednat o návrhu, který by zajistil pro každého zaměstnance pět týdnů dovolené. Nyní musí zaměstnavatelé ze zákona poskytovat 20 pracovních dní. Zhruba tři čtvrtiny soukromých firem však poskytují pátý týden jako benefit. Státní zaměstnanci mají zákonný nárok na pět týdnů už nyní. Návrh podporovaný odbory vyvolává silný odpor u zaměstnavatelů.

V energetické firmě Sev.en Energy pracuje víc než tři a půl tisíce lidí. Pět týdnů dovolené mají všichni. Někteří dokonce ještě pět dní navíc. „Všichni zaměstnanci tento benefit beze zbytku využívají a jedná se o nejoblíbenější benefit, který je zakotvený také v kolektivní smlouvě,“ řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová. 

V pražském obchodě se sportovním vybavením Harfa Sport je zaměstnanců zhruba dvacet. Dovolenou mají čtyři týdny. „Je to další zátěž, která se nakládá podnikatelům na záda. Já v tom prostě vůbec nevidím žádný přínos. Z našeho pohledu je to jen samé minus, prostě finančně je to jednoznačné,“ řekl majitel Jaromír Fic.

Delší než zákonem danou dovolenou teď má skoro 90 procent firem, které mají odbory.

Pět týdnů dovolené
Zdroj: ČT24

Levice versus pravice

„Levice se snaží o větší komfort zaměstnanců, mezi které samozřejmě patří navýšení dnů dovolené,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Odlišný názor má TOP 09. „Firmy, které už mohou a chtějí, tak poskytují pátý týden dovolené nad rámec zákona. Je to forma benefitu a mělo by to tak zůstat,“ uvedla první místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Odbory versus zaměstnavatelé

Stejně se na pátém týdnu dovolené neshodnou ani odbory a zaměstnavatelé. „Je nutné říct, že Česká republika má nejenom velmi nízké mzdy, ale má také jeden z nejdelších fondů roční pracovní doby. Myslíme si, že délku pracovní doby je nutno snížit,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Jako jednu z cest vidí právě zákonnou dovolenou. 

Naopak prezidentu Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Hanákovi se návrh hrubě nelíbí. „Pátý týden dovolené byl skvělý benefit pro firmy, které jsou úspěšné, které si to mohou dovolit. Ale já teď hovořím za tu třetinu, které to nemají a které to teď nemůžou uskutečnit. Za prvé nejsou lidé a za druhé to nedovolí podmínky.“

Vláda o návrhu už jednala, nepřijala ale žádné stanovisko. Na řadu by se ve sněmovně mohl dostat na další schůzi.