Regulovaná cena elektřiny příští rok klesne, plyn naopak zdraží

Praha - Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta podle toho, k čemu lidé plyn využívají, oznámil Energetický regulační úřad. „Opětovně jsme dosáhli snížení cen či zajistili jejich stagnaci, pouze v plynárenství dochází k jejich zvýšení,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Regulovaná složka ceny elektřiny, kterou dnes úřad stanovil, tvoří více než polovinu konečné ceny energií. Na snížení regulované ceny elektřiny, která obsahuje především poplatek za přenos a distribuci i příspěvek na obnovitelné zdroje energie, se podle něj pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. „Regulované složky ceny za elektřinu opět mírně poklesnou, domácnosti zaplatí v průměru méně o téměř tři procenta,“ uvedla Vitásková.

Mírné zvýšení ceny plynu je způsobeno především dvěma faktory: mírnou zimou, kdy došlo ke snížení spotřeby plynu, a omezením dodávek ruského plynu v souvislosti s politickou situací na Ukrajině. Regulovaná složka ceny plynu příští rok vzroste zhruba o 7,4 procenta. Tato složka tvoří 23,4 procenta z celkové ceny za dodávky plynu.

Gavor: Jaká bude cena pro koncového zákazníka, záleží na dodavatelích (zdroj: ČT24)

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se ale bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny. Konečnou cenu ovlivní i volba dodavatele silové elektřiny.

Brífink ERÚ k cenám energií v roce 2015 (zdroj: ČT24)